Nimbový (Neemový) olej aj na akné – cena, účinky a použitie

Nimbový olej je prírodný olej, ktorý nepozná veľa ľudí. Je to najmä kvôli tomu, že nepoznajú jeho účinky a v obchodoch sa často nevyskytuje. Rastlina, z ktorej sa vyrába tento olej, má niekoľko názvov, pod ktorými ju môžete v obchodoch nájsť.

Čo je Nimbový olej?

V minulosti boli listy Nimby liekom na úplne každý problém. Medzitým sa stal hitom kokos, ktorý zatienil úplne všetky prírodné oleje a rastliny. Nimba je na Slovensku známa aj pod názvom Zederach indický, no má aj názvy ako Neem či Azadirachta indica. Už len názov prezrádza, že pochádza z ďalekej Indie. Jej účinky sú známe už niekoľko tisícročí, vďaka čomu si môžete byť istí, že je Nimba naozaj niečo pre vás.

Azadirachta indica
Azadirachta indica

Nimbový olej je druh rastlinného oleja, ktorý je extrahovaný z plodov stále zeleného stromu Nimba. Tieto stromy sa prevažne nachádzajú na indickom subkontinente. Nimbiový olej sa skladá z dvoch hlavných zlúčenín, ktoré poskytujú perfektný olej, ktorý má antiseptické a antihistamínové vlastnosti. Na základe studeného lisovania má olej rôzne farby ako je červená, zeleno-hnedá, žlto-hnedá, zlatožltá či tmavohnedá. Okrem toho vďaka tomuto lisovaniu máte k dispozícií aj všetky dôležité živiny a minerálne látky, ktoré sú pre vaše telo dôležité.

silnú až mierne štipľavú arómu a veľmi horkú chuť. Túto chuť a vôňu vytvárajú dve fytochemikálie, ktoré sú však aj hlavným bojovníkom v rôznych liečbach. Okrem spomínaných fytochemikálií a beta-siterolu vám ponúka nimbový olej aj mastné kyseliny a alkaloidy.

História nimbového oleja sa datuje už do dávnych čias, kedy boli jeho liečebné účinky oslavované. Využíval sa v Indií už pred viac ako 4000 rokmi. V Sanskrite, indoiránskom jazyku, znamená slovo nimba “dobré zdravie”. Tento strom a celkovo aj olej sa označuje ako prostriedok na liečenie všetkých chorôb. Počas celej histórie bola nimba symbolom zdravia, pretože každá časť tohto stromu sa dala využiť na lekárske účely, či už to bola kôra, semená, plody, kvety, listy, korene a nakoniec aj olej. Aj vďaka takémuto širokému využitiu sa olej používa často v prírodnej medicíne a kozmetike. Pri tomto prírodnom oleji však takisto platí pravidlo “všetko s mierou”.

Dlhoročné štúdie objavili v nimbe cez viac ako 140 účinných látok na zdravie, vďaka ktorým sa olej používa najmä v alternatívnej medicíne. Olej tak môže pomôcť napríklad pri chrípke, nachladnutí, chrípke alebo únave.

Zloženie nimbového oleja

Nimbový olej obsahuje naozaj veľmi veľa zaujímavých a pre telo prospešných látok, vďaka ktorým by ste ho mali užívať aj vy. Dôležité v ňom sú najmä mastné kyseliny či stopové prvky ako minerály a vitamíny. Toto je zloženie nimbového oleja:

  • Vitamín A – je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni takisto sliznice pred infekciami.
  • Vitamín B1 – pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému
  • Vitamín B2 – je označovaný aj ako rastový vitamí Podieľa sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Podporuje rast, zdravú pokožku, vlasy a nechty.
  • Vitamín B6 hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, udržuje činnosť ústredného svalstva a umožňuje premienať energiu z proteínov a cukrov.
  • Vitamín E – ktorý sa podieľa na obnove a ochrane pokož Takisto ju aj omnoho rýchlejšie hojí a je vhodný pri popáleninách a iných zraneniach.
  • Vitamín D – jeho známym zdrojom je slnko, keď chýba, treba ho nahrádzať Tento vitamín podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí
  • Vitamín C – je asi najznámejším vitamínom, ktorý pozná skoro každý z ná Vitamín C podporuje celkové zdravie, stará sa o ďasná, zuby a kosti. Je rozpustný vo vode.
  • Vápnik – o vápniku vieme asi všetci naozaj veľmi veľa informácií. Táto minerálna látka je veľmi dôležitá pre naše telo najmä kvôli regulácií transportu iónov cez bunečné membrány, no takisto ovplyvňuje činnosť nervov, svalov a srdca a aktivuje niektoré ďalšie enzý Vápnik je veľmi dôležitý najmä na zdravé kosti a zuby.
  • Bielkoviny
  • Kyselinu linolovú
  • Kyselina stearová
  • Nimbín
  • Nimbidín
  • Nimbidol
  • Gedunin
  • Salannin
  • Mastné kyseliny
  • Esenciálne aminokyseliny
  • Beta-karotén – ktorý sa v pečeni premieňa na vitamín A a účinne bojuje proti voľným radikálom

Aj takéto zaujímavé zloženie sa stará o skvelé účinky oleja.

Nimbový olej sa lisuje a extrahuje rozdrvením jadier. Tento proces môže byť vykonávaný lisovaním za studena alebo lisovaním pri teplote od 40 – 50 stupňov Celzia. Keďže tepelná extrakcia znižuje obsah účinných látok, preferuje sa olej lisovaný za studena.

Účinky nimbového oleja

Aj vďaka zaujímavému zloženiu má olej naozaj perfektné účinky. Práve olej lisovaný za studena ich obsahuje úplne všetky, pretože obsahuje všetky dôležité látky a vitamíny.

Hlavné účinky nimbového oleja:

  • Bojuje proti nachladnutiu a chrípke
  • Vhodný je aj ako bojovník proti únave
  • Takisto bojuje proti cukrovke
  • Posilňuje imunitu
  • Vhodný je aj ako bojovník proti rôznym alergiám
  • Perfektne bojuje proti akné a iným kožným problémom
  • Dokáže zázraky aj v ústnej dutine
  • Je silným antioxidantom, takže čistí telo
  • Má natibakteriálne účinky, takže čistí pokožku
  • Vďaka obsahu vitamínu E dokáže urýchliť hojenie pokožky
  • Masáže s nimbou zmierňjú artritítu a reumatizmus
  • Uvoľňuje bolestivé kĺby a svaly
  • Prekrvuje pokožku a zabraňuje tvorbe vrások
  • Zlepšuje krvný obeh
  • Odstraňuje čierne bodky
  • Zvlhčuje pokožku hlavy
  • Bojuje proti plesniam
  • Bojuje proti lupinám
  • Hydratuje a regeneruje vlasy

Používanie nimbového oleja

Nimbový olej sa veľmi jednoducho používa a môžete ho použiť ako na vonkajšie, tak aj na vnútorné použitie.

Vnútorné úžívanie

Olej však mnohí ľudia neužívajú vnútorne, pretože má veľmi horkú a nepríjemnú chuť. Ak chcete využiť benefity nimby, stavte na využitie nimbových kapsulí. Vďaka vnútornému užívaniu tak môžete:

  • Detoxikovať krv
  • Zabrániť vzniku zápalových ochorení kože
  • Podporiť imunitný systém
  • Regulovať tvorbu melanínu v oraagnizme
  • Zabraňovať tvorbe bielych fľakov na pokožke
  • Znižovať horúčku a bojovať prírodne proti chrípke
  • Zmierniť kašeľ
  • Bojovať účinne proti niektorých druhom malárie
  • Detoxikovať organizmus pri redukčnej diéte

Vonkajšie užívanie

Nimbový olej sa pre svoju nepríjemnú chuť používa najčastejšie na vonkajšie užívanie, kde ho môžete využiť naozaj na mnoho spôsobov.

Vrásky

Vďaka svojim regeneračným účinkom vám ponúka nimbový olej látky, ktoré účinne bojujú proti starým bunkám a vyhladzujú tak pokožku. Všetky vitamíny a minerálne látky tak udržujú pokožku hladkú a bojujú s vráskami. Používaním oleja znižujete účinky starnutia a upokojujete ním pokožku.

Hydratuje pokožku

Nimbový olej je najlepší na suchú pokožku, ktorá nutne potrebuje hydratáciu. Vďaka obsahu vitamínu E, vápniku a trigliceridu sa dostane nimbový olej hlboko do kože čím hydratuje všetky vrstvy pokožky. Nezanecháva ani nepríjemný mastný filter, vďaka čomu sa príjemne používa.

Redukuje ekzémy a akné

Málo ľudí vie, že tento starý prírodný prostriedok dokáže bojovať aj proti ekzému, svrbeniu a suchej pokožke. Keďže má upokojujúci efekt, dokáže utíšiť pokožku. Pravidelné užívanie nimbového oleja napomáha pri liečbe ekzému a červených vyrážok. Rovnako účinne bojuje proti psoriáze.

Jazvy

Vďaka vysokému obsahu mastných kyselín dokáže nimbový olej bojovať proti jazvám, ktoré spôsobilo akné. Rovnako dokáže olej stiahnuť póry a bojovať proti striám.

Vlasy

Okrem toho, že nimbový olej má perfektné účinky na pleť, má ich aj na vlasy. Je veľmi silným bojovníkom proti lupinám a suchej pokožke hlavy. Mnoho šampónov proti lupinám používa ako hlavnú zložku nimbu alebo nimbový olej. Mnohokrát je obsah nimby veľmi nízky, a preto šampóny nemusia byť naozaj účinné. Práve preto si môžete do svojho šampónu jednoducho nakvapkať pár kvapiek nimbového oleja. Zdravá pokožka hlavy znamená žiadne lupiny.

Rovnako je nimbový olej perfektný aj na urýchlenie rastu vlasov. Vďaka tomu, že vitamíny a minerálne látky posilňujú korienky vlasov, urýchľujú aj rast, ktorý takisto redukuje vypadávanie vlasov, ktoré je spôsobené znečistením, stresom alebo liekmi.

Rozštiepené končeky? Aj na to môžete použiť nimbový olej. Stačí, ak si olej nanesiete na končeky vlasov po umývaní hlavy a olej už nezmyjete.

Nežiaduce účinky

Pre človeka je úplne zdravý a bezpečný. To je aj dôvod, prečo ho užíva niekoľko miliónov ľudí po celej zemi pravidelne. Mali by ste však vedieť, že aj s týmto olejom je potrebné nič nepreháňať.

Skladovanie

Skladujte pri izbovej teplote na suchom a tmavom mieste. Po otvorení je najlepšie, ak ho budete skladovať  chladničke a spotrebujete do 3 mesiacov.

Nimbový (Neemový) olej aj na akné – cena, účinky a použitie
5 (100%) 2 votes

You May Also Like

About the Author: redakcia



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.