Pestrec mariansky (silybum marianum) – užívanie, účinky

Pestrec mariánsky sa používal už v minulosti pri nedostatku materského mlieka, pri liečbe žltačky či pri poruchách žlče. Vďaka jeho vynikajúcim schopnostiam ho používajú mnohí ľudia dodnes a nedajú naň za žiadnych okolností dopustiť.

Čo je Pestrec mariánsky?

Pestrec mariánsky je známy pod viacerými názvami. Najčastejšie sa môžete stretnúť s názvom Strieborný bodliak, Strakáč, Biely tŕň, Ostrolist, Podstrel, Volčec, Kardus mariánsky či Kristova koruna. Pestrec má názvov viac ako dosť, no väčšinou používa svoje “základné” meno a pod ním by ste ho mali hľadať aj v lekárňach či obchodoch, kde ho budete kupovať.

Pestrec je jedno až dvojročná rastlina, ktorá dosahuje výšku 60 – 150 cm. Upúta vás svojím fialovo-ružovým kvetom a jemnými ostňami, ktoré má naokolo. Rastie poväčšinou na suchých a kamenistých pôdach a jej pôvod siaha do Stredomoria, no nielen tam. Takisto ho nájdete aj v Malej a Juhozápadnej Ázií či na Kanárskych ostrovoch. U nás v Európe sa vyskytuje len ako zdomácnený. Táto rastlina dozrieva zvyčajne na konci septembra.

V liečiteľstve má Pestrec naozaj veľmi veľký význam. Používa sa najčastejšie pri ochoreniach pečene, ale takisto má skvelé účinky na žlčník.

Zloženie Pestreca mariánskeho

Bodliak obyčajný
Bodliak obyčajný

Zložky, ktoré sa nachádzajú v Pestreci sa považujú za veľmi účínné a medzi tie najdôležitejšie v liečiteľstve patria najmä flavolignany silybin, silydianin a silychristin, ktoré sa spolu nazývajú jedným slovom a to silymarín. Silymarín je známy ako silný antioxidant a tým pádom má skvelý a pozitívny účinok na prečistenie celého tela.

Silymarín sa tvorí v Pestreci mariánskom priebežne, no najviac v dobe, kedy Pestrec dozrieva a to na konci septembra a začiatku októbra. Ideálne podmienky na vytváranie sú pri teplote 25 stupňov, čo je u nás v neskorých mesiacoch len ťažko dosiahnuteľné, a preto mnohí Pestrec pestujú doma. Najväčšia koncentrácia silymarínu je v semenách a v menšej koncentrácií aj v listoch a koreni.
Plody Pestreca obsahujú okrem spomínaného silymarínu aj:

  • Bielkoviny – 27%
  • Jedlý olej – 30%
  • Aminokyseliny
  • Cukry
  • Quercetín – je prirodzene sa vyskytujúci antioxidant, ktorý je veľmi cenný a je rastlinného pôvodu. Podporuje normálnu hladinu histamínu, čím prospieva k udržaniu normálneho imunitného systému.
  • Vitamín E – ktorý sa stará o rýchlejšie hojenie a celkovo aj o pokožku
  • Histamín
  • Tyramín

Účinky pesterca

Vďaka skvelému zloženiu má Pestrec mariánsky naozaj veľké účinky na naše telo a celý organizmus. Niektoré štúdie dokonca potvrdili, že silymarín, ktorý je obsiahnutý v tejto rastline chráni telo a organizmus pred poškodením DNA a takisto znižuje aktivitu látok stimulujúcich rast tumorov. Práve aj toto je dôvod, prečo ho mnohí označujú za rastlinu, ktorá má zázračné účinky. Aké má teda Pestrec účinky na telo?

  • Chráni žlčník a pečeň – vďaka tomu, že je Pestrec veľmi silný antioxidant, podporuje ľudskú imunitu a čistí pečeň. Okrem toho dokáže aj regenerovať pečeňový parenchýn, čo je bunkové pletivo.
  • Podporuje tvorbu a distribúciu žlče
  • Priaznivo vplýva na hladinu cukru a cholesterolu v krvi
  • Ovplyvňuje činnosť srdca
  • Ovplyvňuje činnosť tráviaceho systému
  • Detoxikuje telo a zbavuje ho zbytočných odpadových látok
  • Silymarín obsiahnutý v plodoch urýchľuje regeneráciu tkaniva pečene a zvyšuje prežitie pri otrave
  • Pestrec sa považuje za silného bojovníka proti rakovine
  • Znižuje vysoký krvný tlak

Pestrec mariánsky je takisto veľmi silným prostriedkom pri boji proti viacerým chorobám, ako napríklad:

  • Hepatitída
  • Žltačka typu B a C
  • Cirhóza
  • Stratóza (stukovatení) pečene
  • Mononukleóza
  • Choroby sleziny
  • Žlčníkové kamene
  • Intoxikácia alkoholom, drogami či hubami

Vďaka tomu že Pestrec dokáže skvelo detoxikovať telo, používa sa aj ako podporný prostriedok pri chudnutí. Ak sa teda snažíte prejsť na zdravý životný štýl a vyčistiť si svoje telo od prebytočných látok, určite by ste mali staviť na túto rastlinu.

Okrem toho však detoxikácia napomáha nielen chudnutiu, ale takisto pomôže pri liečení akné alebo atopického ekzému. Upravuje totižto pečeňové testy a vaše telo bude pracovať omnoho lepšie.

Nežiadúce účinky

Samozrejme, tak ako pri každej rastline, tak aj Pestrec mariánsky má nejaké svoje mínusy a nežiadúce účinky:

  • Nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú poruchy s pečenou – aj napriek tomu, že Pestrec dokáže skvelo pečeni pomôcť, ak máte nejaké väčšie problémy s pečeňou, určite by ste mali navštíviť lekára a Pestrecu sa vyhýbať. Mohli by ste mať totižto nevoľnosť, preháňavý účinok alebo podráždenie žalúdka.
  • Alergické reakcie – jedinci, ktorí majú rôzne alergie by sa mali pred užívaním Pestreca poradiť so svojím lekárom.
  • Slabosť – niektorí ľudia cítili slabý alebo letargický účinok v súvislosti s konzumáciou tejto rastliny.

Užívanie pestreca mariánskeho

Na to, aby ste mohli využiť všetky pozitívne účinky Pestreca mariánskeho je veľmi dôležité vedieť, ako ho užívať, v akých dávkach a ako často. Na začiatok by ste mali asi vedieť, v akých formách sa dá Pestrec užívať. Môžete ho nájsť ako:

  • Čaj
  • Olej
  • Tabletky alebo kapsule
  • Drvený plod

Ak chcete mať čo najúčinnejší výsledok, mali by ste staviť na drvený plod Pestreca, pretože máte istotu, že konzumujete 100%-ný plod, ktorý nie je zmiešaný s ničím iným.

Čaje sú často omnoho slabšie a pri zlej príprave sa môžu stratiť skoro všetky látky a vitamíny, ktoré sú pre naše telo dôležité. Práve to je dôvod, prečo by ste mali staviť na inú formu, ako na čaj.

Bodliakový olej je takisto veľmi účinný, no častokrát sa môžete stretnúť s tým, že je zmiešaný s inou látkou, a preto nemáte znova úplne čistý produkt. Olej môže byť síce prívetivý pre niekoho, kto ho chce využívať v studenej kuchyni, no šupka plodu pestreca je tvrdá a len veľmi ťažko sa pri lisovaní za studena získajú všetky látky, ktoré by ste mali mať.

Tabletky alebo kapsule sú zas niečím, čo mnohí hneď odsúdia. Nikdy neviete, čo sa v tabletkách skrýva a síce sú na prírodnej báze, priemyselné spracovanie nie je práve to najlepšie a pri výrobe sa tak do tabletiek dostávajú aj ďalšie pomocné látky.

Najlepšie preto urobíte, ak stavíte na drvený plod Pestreca, pretože v takomto stave obsahuje drvina najvyššie možné množstvo účinnej látky silymarín.

Dávkovanie je veľmi jednoduché. Konzumovať by ste mali pestrec priamo, štyrikrát denne po jednej čajovej lyžičke. Snažte sa ho konzumovať približne 45 minút po poslednom jedle a minimálne 45 minút pred ďalším. Budete mať tak istotu, že Pestrec tak nebude zmiešaní v žalúdku s jedlom, ktoré ste len pred chvíľkou skonzumovali. Ak nechcete konzumovať Pestrec štyrikrát denne, môžete ho konzumovať dvakrát, no dávku zvýšte na dve lyžičky.

Pestrec jednoducho vložte do úst, následne drvinu zmiešajte so slinami a prehltnite. Pre uľahčenie prehĺtania môžete vypiť aj dostatočné množstvo vody.

Prečo užívať pestrec mariánsky

Ako sme už spomínali, Pestrec má naozaj veľmi veľa výživných látok. Prečo ho však konzumovať?

  • Je silný antioxidant
  • Pri jeho užívaní sa nemusíte báť vedľajších účinkov
  • Má blahodárne účinky na pečeň
  • Obnovuje pečeňovú membránu
  • V podobe oleja je veľmi chutný a môžete ho používať v studenej kuchyni
  • Posilňuje imunitu
  • Pomáha pri migrénach
  • Znižuje cholesterol a vysoký tlak
  • Zachytáva voľné radikály
  • Účinný pri otrave alkoholom, drogami alebo hubami
  • Je ideálne pri detoxikácií a chudnutí
  • Bojuje proti akné a atopickému ekzému

Recept na tinktúru

Ak máte doma Pestrec a chceli by ste si spraviť tinktúru, máme pre vás recept, ktorý nie je vôbec ťažký.

  • semená pestreca mariánskeho zalejte vysokopercentným čírym alkoholom
  • dôklade rozmixujte tyčovým mixérom
  • tekutine prelejte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte odstáť tri týždne
  • každý deň pretrepte
  • prelejte zmes cez sitko alebo najlepšie plátno, aby v tinktúre neostali malé kúsky semienok a môžete používať.

Kontraindikácie pestreca mariánskeho

Užívanie tejto rastliny by malo byť bezpečné a nemali by sa vyskytovať žiadne vedľajšie účinky. Samozrejme, tak ako pri všetkom, tak aj pri Pestreci je dôležité vedieť, že všetko treba užívať s mierou. Existujú však tri kontraindikácie, ktoré sa spájajú s touto rastlinou:

  • Ak trpíte zvýšeným krvným tlakom, nemali by ste Pestrec užívať
  • Ak máte v tele nedostatok železa alebo vápnika, neužívajte žiaden prípravok, ktorý obsahuje túto rastlinu, pretože ich hladinu v organizme ovplyvňuje
  • Konzumácia Pestreca v kombinácií s alkoholom či mliekom nie je vôbec dobrá, pretože majú vzájomnú neznášanlivosť.
Pestrec mariansky (silybum marianum) – užívanie, účinky
5 (100%) 1 vote

You May Also Like

About the Author: redakcia



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.