Jojobový olej na pleť a vlasy – cena, účinky a použitie

Jojobový olej je v našich končinách známy najmä vďaka tomu, že je častou zložkou v mnohých kozmetických výrobkoch, ako napríklad krémy na tvár alebo telo. Väčšina ľudí však nemala tú česť stretnúť sa a vyskúšať na vlastnej koži účinky samotného jojobového oleja, ktorý prináša viac pozitívnych účinkov, ako by ste si mohli myslieť.

Čo je jojobový olej?

Na začiatok by bolo potrebné viacerým vysvetliť a objasniť, čo je vlastne jojoba. Jojoba je suchu odolný a dlhoveký ker. Keď sa povie dlhoveký, myslí sa tým naozaj veľmi dlhá doba života, pretože niektoré kry sa vedia dožiť až 100 rokov. Z ich semien sa neskôr lisuje olej, ktorý je výnimočný nielen v medicíne, ale takisto aj v kozmetike. Jojoba, ktorá sa najčastejšie používa pochádza z púští v Kalifornií, v Arizone alevo v exiku. Ak napriek tomu, že jej odborný názov je Jojoba čínska, s Čínou nemá nič spoločné.

Tento večne zelený ker dorastá do výšky maximálne 3 metrov. Má širokú korunu s drobnými oválnymi lístkami šedozelenej farby. Sú tučné, pretože ich chráni vrstva vosku, ktorá ich ochraňuje pred nežiadúcimi výparmi. Keď sú plody zrelé, vyzerajú skoro ako kávové zrno, čo je dôvod, prečo ich domorodci volajú “coffeeberry”.

coffeeberry
coffeeberry

Jojobový olej bol veľmi známy už v minulosti. Vtedy sa väčšinou používala jojobová masť, ktorú si ľudia dávali na zjemnenie kože, vlasov a dokonca ju používali aj pri spracovaní zvieracích koží. Ženy v minulosti zas používali masť na uľahčenie pôrodu a takisto aj zahnanie hladu. Dnes sa jojoba pestuje najmä na komerčné účely v suchých oblastiach Mexika, na juhu USA, v Argentínu, Peru, Izraeli alebo v Španielsku. Plody Jojoby čínskej obsahujú najmä vitamín E, vďaka ktorému sa dokážu postarať perfektne o pokožku.

Jojobový olej je kvalitný prírodný olej lisovaný za studena, ktorý obsahuje veľmi dôležité nenasýtené mastné kyseliny a spomínaný vitamín E, ktorý je veľmi dôležitý pre celkové zdravie pokožky a jej hydratáciu. Olej má dokonca aj UV filter 3 – 4, vďaka ktorému sa hodí aj na letné dni, kedy si musíme pokožku strážiť pred slnkom. Tento olej je jedným z najcennejších olejov, ktoré sa využívajú najmä v kozmetických procedúrach. Inak mu môžeme hovoriť aj “tekuté zlato”, pretože jeho účinky na celé naše telo sú viac ako úžasné.

Tento olej spoznáte najmä vďaka jeho zlatej farbe a toho, že je bez zápachu. Jeho vosková konzistencia vás určite tiež prekvapí. Je určený na všetky typy pleti a to najmä z toho dôvodu, že sa jednoducho vstrebáva a takmer ihneď účinkuje. Nezanecháva na pokožke nepríjemný mastný filter.

Zloženie jojobového oleja

Jojobový olej obsahuje tieto dôležité látky, vďaka ktorým má perfektné účinky na telo:

  • Vitamín E – ktorý sa stará o rýchlejšie hojenie a celkovo aj o pokožku
  • Vitamín B – ktorý sa stará najmä o nervy a svaly
  • Meď – táto minerálna látka je tretím najdôležitejším stopovým prvkom v ľudskom tele po zinku a ž Má veľmi dobrý vplyv na pokožku a je zodpovedná za farbu pokožky a vlasov.
  • Selén – je nepostrádateľný pre telo ako antioxidant. Bez selénu by ľudský organizmus nerástol a nevyvíjal sa
  • Zinok – ktorý má pozitívny účinok najmä na kožu, nechty a vlasy.
  • Chróm – sa zasluhuje predovšetkým o podporu pôsobenia inzulínu, pomáha v tele udržiavať normálnu hladinu glukózy a pracuje s inzulínom v metabolizme glukó
  • Jód – je v tele uložený predovšetkým v štítnej žľaze, ktorá si ho vyberá z krvi. Pri nedostatku jódu v potrave sa štítna žľaza zväčšuje a nastávajú rôzne problé

Účinky a používanie jojobového oleja

Jojobový olej má vďaka svojmu skvelému zloženiu a perfektnému pomeru nenasýtených mastných kyselín naozaj perfektné účinky na celé naše telo. Na začiatok je však potrebné dodať, že je len na vonkajšie použitie a určite ho nemôžete piť. Je to jeden z mála olejov, ktoré nie sú jedlé, a preto sa do kuchyne nehodia.

Účinky jojobového oleja sú viac ako skvelé a medzi tie hlavné patria:

  • Regenerácia pokožky
  • Vyhladzuje drobné vrásky
  • Hydratuje suchú a citlivú pokožku
  • Vyhladzuje pokožku
  • Ošetruje pleť
  • Pomáha pri akné a problematickej pleti
  • Ošetrí a vyživí vlasy

Jojobový olej hydratuje každý typ pokožky a je vynikajúcou náhradou za hydratačné krémy, ktoré nie vždy účinkujú. Pleť totižto dokáže hydratovať bez toho, aby vám upchal póry a aby ste mali ďalšie problémy s pleťou. Ak máte mastnú alebo zmiešanú pleť vďaka používaniu tohto oleja dosiahnete jej rovnováhu. Pri suchej pleti zas jojobový olej pracuje ako zvlhčovač a zjemňovač. Jojobový olej môžete nanášať na pleť priamo alebo si ho primiešate do svojho obľúbeného denného krému.

Olej je takisto vhodný aj ako bojovník proti vráskam, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínu E, ktorý je veľmi dôležitý pre pleť. Vďaka nemu je totižto pleť hladká, vypnutá a bez vrások. Tu môžete takisto pridať olej do svojho krému alebo ho aplikujte priamo a nechajte vstrebať.

Jojobový olej dokáže nahradiť aj váš klasický telový krém, pretože je vhodný nielen na tvár, ale takisto aj na celé telo. Po sprche alebo kúpeli jednoducho aplikujte na telo olej, ktorý vmasírujete do pokožky. Vynikajúco sa vstrebáva, a preto nezanechá žiaden nepríjemný filter.

Máte radi masáž? Potom môžete olej použiť aj ako masážny olej, ktorý sa priveľmi nekĺže, no ľahko sa vstrebe a takisto sa s ním jednoducho pracuje. Vďaka jeho bohatšej konzistencií dokáže uvoľniť svaly a budete sa cítiť omnoho lepšie. Ak chcete masáž ozvláštiť, pridať môžete esenciálne oleje ako napríklad levanduľa či kadidlo.

Pri odličovaní môžete takisto staviť na prírodu a prírodnú cestu. Jojobový olej vás dokáže zbaviť aj mejkapu, pretože má čistiace vlastnosti. Stačí si olej naniesť na kozmetický tampón a postupovať rovnako, ako keď sa odličujete inokedy s nejakým kozmetickým výrobkom. Keďže olej nespôsobuje alergické reakcie, môžete si ním odlíčiť aj oči. Zvyšky oleja môžete po odlíčení odstrániť z tváre vlhkou utierkou.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu E môžete olej použiť aj pri liečbe kožných zápalov. Stačí si jojobový olej natrieť na problémové miesta a nechať pôsobiť. Zmierniť takto môžete napríklad tvorbu akné alebo zlepšiť príznaky psoriázy. Spálili ste sa na slnku? Jojobový olej sa postará o vašu spálenú pokožku veľmi jednoducho.

Ako sme spomínali, jojobový olej je skvelým pomocníkom pri vlasoch. Môžete ho použiť napríklad ako kondicionér na vlasy. Po bežnom umytí šampónom si jojobový olej naneste do vlasov, vmasírujte do pokožky a zmyte už iba vodou. Vlasy budú nielen žiariť, ale takisto budú chránené aj proti tvorbe lupín a omnoho jednoduchšie sa vám budú upravovať.

Olej je vhodný aj proti vypadávaniu vlasov. Jednoducho si olej zmiešajte s rozmarínovým olejom v pomere 10:2 a naneste ku korienkom vlasov.

Vysušené a popraskané pery sú problémom mnohých, no občas nestačia ani tie najmastnejšie balzamy, ktoré máte doma. Práve preto môžete jojobový olej naniesť aj na suché a popraskané pery.

A nakoniec je vhodné pomôcť svojim nechtom pomocou jojobového oleja. Časté používanie odlakovačov a máčanie rúk spôsobuje, že sa nechty lámu a na nechtovej pokožke sa vytvárajú zádery. Jednoducho si preto namočte vatovú tyčinku do olej a naneste na nechty a nechtové lôžka.

Aj napriek tomu, že sa jojobový olej neužíva zvnútra, pretože by sa jeho vosk nestrávil v tele, má o to väčšie účinky na celé telo zvonka.

Nežiadúce účinky

Jojobový olej má naozaj skvelé účinky, ktoré sa hodia pre úplne každého človeka. Neboli doteraz zistené žiadne negatívne alebo nežiadúce účinky, ktoré by mal tento olej na telo človeka.

Skladovanie

Skladovanie nie je náročné. Stačí, ak ho budete mať v tmavej a suchej miestnosti bez prístupu slnečných lúčov. Po otvorení ho čím skôr spotrebujte.

Jojobový olej na pleť a vlasy – cena, účinky a použitie
5 (100%) 1 vote

You May Also Like

About the Author: redakcia



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.