Čajovníkový (tea tree) olej na mykózu, akné – cena, použitie

Čajovníkový olej je u nás známy najmä v kozmetike, kde sa označuje aj ako “tea tree oil”. Mnohí sa so samotným čajovníkovým olejom ešte nestretli, a preto netušia, aké skvelé účinky na celé telo a organizmus má. Tento všestranný prírodný produkt vám pomôže naozaj v mnohých situáciách.

Čo je čajovníkový olej?

Čajovníkový olej je všestranný produkt prírody, ktorý ponúka nielen zdravotné riešenia, ale takisto aj tie kozmetické. Ako prírodnú pomoc by ste ho určite mali mať aj vo svojej domácnosti. Mnohí o čajovníkovom oleji doteraz nepočuli vôbec nič. Dôvod je ten, že pochádza z druhého konca zemegule, presnejšie z Austrálie. Samotný čajovník a neskôr aj čajovníkový olej sa používal najmä u domorodcov, ktorí si lístky zo stromu čajovníka prikladali na zranenia, popáleniny a poranenia. Občas však pomocou čajovníka liečili aj kašeľ a nachladnutie.

Čajovníkový olej sa získava lisovaním za studena z rastliny známej pod názvom Čajovník austrálsky. Čajovník má silné protizápalové účinky a bolo klinicky dokázané, že účinkuje aj proti baktériám, mikróbom, hubám a hojí hnisavé rany. V obchodoch môžete nájsť naozaj veľmi veľa kozmetických výrobkov od krémom, cez telové mlieka až po mydlá, ktoré majú vysoký obsah čajovníkového oleja. Čajovníkový olej môžete nájsť v zriedenej a nezriedenej forme.

Čajovník austrálsky
Čajovník austrálsky (Melaleuca alternifolia) a jeho plody

Výhodou tohto oleja je to, že má naozaj perfektné dezinfikačné a antibakteriálne účinky. Môže dokonca nahradiť aj pleťovú vodu, ktorou sa mnohé ženy odličujú. Čajovníkový olej sa využíva aj pri rozličných zápaloch a takisto pomáha aj pri kožných ochoreniach.

Čajovníkový olej patrí do skupiny olejov, ktoré sú drahšie. Za 10 ml balenie zaplatíte približne 5 eur a za 30 ml okolo 12-13 eur.

NÁŠ TIP : Tea Tree oil


Tea Tree olej sa získava z lístkov austrálskeho stromu Melaleuca alternifolia. Môže byť použitý ako čistý olej alebo účinná látka v kozmetických výrobkoch pre každý typ pokožky.
... Celý popis

cena 13,80 €

Zloženie čajovníkového oleja

Zloženie čajovníkového oleja sa odvíja najmä od spracovania, no takisto aj od spôsobu pestovania. Kvalitný čajovníkový olej by mal obsahovať:

  • Sacharózu
  • Polysacharidy
  • Éterické oleje
  • Chlorofyl
  • Karotén
  • Vitamín C – je asi najznámejším vitamínom, ktorý pozná skoro každý z ná Vitamín C podporuje celkové zdravie, stará sa o ďasná, zuby a kosti. Je rozpustný vo vode.
  • Vitamín B1Tiamín nazývaný aj vitamín B1 alebo staršie aneurín je jeden z vitamínov B patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je citlivý na teplo. Jeho sumárny vzorec je C12H17N4OS.... Morepomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému
  • Vitamín B2 – je označovaný aj ako rastový vitamín. Podieľa sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Podporuje rast, zdravú pokožku, vlasy a nechty.
  • Vitamín B4 – je vitamín nevyhnutný na tvorbu energie v bunkách, je významný pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti
  • Vitamín B6 – hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, udržuje činnosť ústredného svalstva a umožňuje premienať energiu z proteínov a cukrov.
  • Kyselinu pantoténovú
  • Minerálne látky

Účinky čajovníkového oleja

Čajovníkový olej má omnoho viac účinkov, ako by ste si mysleli. Jeho účinky sú jednoducho jedinečné a medzi tie hlavné sa radia:

  • Má výborné dezinfikačné účinky
  • Má výborné antibakteriálne účinky
  • Bojuje proti vírusom, baktériám, plesiam a mikróbom
  • Využíva sa pri zápalových ochoreniach, infekciách
  • Vhodný je na dezinfekciu rán
  • Pomáha pri kožných ochoreniach
  • Lieči plesňové ochorenia
  • Hojí rany a bodnutia hmyzom
  • Pomáha pri infekciách a zápaloch ucha
  • Lieči kašeľ a prechladnutie
  • Odstraňuje bradavice a akné
  • Lieči plesne na nechtoch
  • Podporuje rast vlasov
  • Účinne regeneruje vlasy
  • Má silné účinky na pokožku
  • Vhodný je takisto aj na zuby
  • Pomocou čajovníkového oleja sa môžete zbaviť aj roztočov

Čajovníkový olej má naozaj skvelé účinky, vďaka ktorým ho môžete využiť naozaj všestranne na telo a celý organizmus.

Tea Tree Oil (Melaleuca alternifolia) 20 ml


Tea Tree Oil je 100% prírodný antiseptický olej z čajovníka Melaleuca alternifolia, ktorého spektrum využitia je naozaj veľmi široké. Má silné antiseptické, antimykotické a protiplesňové účin... Celý popis

cena 5,80 €

Použitie čajovníkového oleja

Čajovníkový olej sa používa iba na vonkajšie použitie. Aj napriek tomu, že je len na takéto  využitie, má veľa spôsobov, ako ho použiť. Olej používajte maximálne dvakrát na miesto, ktoré chcete liečiť.

Olej je vhodný na vlasy. Mnohé ženy totižto netušia, aké skvelé účinky má tejto olej aj na vlasy. Niektoré šampóny či kondicionéry síce olej obsahujú, no jeho obsah je naozaj veľmi nízky. Najlepšie je, ak by ste si do svojho šampónu vy sami nakvapkali niekoľko kvapiek čajvníkového oleja. Ten dokáže bojovať nielen proti lupinám a suchej pokožke, ale takisto aj proti veľkému a častému masteniu vlasov. Výborne vplýva takisto aj na kvalitu a zdravie vlasovej pokožky a urýchľuje rast vlasov.

cajovnikove-oleje

Nesmieme zabudnúť ani na využívanie oleja na pokožku. Najlepšie uplatnenie má čajovníkový olej v starostlivosti o pokožku rúk a nôh. Je to dezinfikačný prostriedok, ktorý zaistí tú správnu rovnováhu baktérií, pretože je vhodný pre každodenné používanie. Vhodný je najmä počas studených mesiacov, kedy je pokožka rúk aj nôh omnoho viac namáhaná ako inokedy. Čajovníkový olej je efektívnym pomocníkom v boji proti suchej a popraskanej pokožke, plesniam, ekzémom, psoriáze, infekciám, svrbeniu či podráždeniu. Mnohí ho využívajú aj pri zápaloch, ktoré vznikajú kvôli zarastaniu chĺpkov alebo po nepríjemnej a bolestivej depilácií.

Ako sme spomínali vyššie, olej je vhodný aj na zuby. Prospieva najmä chrupu, ktorý je postihnutý paradentózou. Rovnako v ústnej dutine pomôže hojeniu poškodenej sliznice a bojuje aj proti zubnému povlaku a nepríjemnému zápachu, s ktorým majú problémy naozaj mnohí. Olej môžete jednoducho kloktať alebo sa pomocou neho naparovať. Pri tejto druhej možnosti je olej účinný aj pre krásu celej pleti a dokáže pomôcť aj pri prvých príznakoch chrípky či prechladnutia.

Ak vás niekedy zastihli plesne na nohách alebo nechtoch, určite viete, že to je nie nič príjemné. Prírodný liek, ktorý vám účinne pomôže, je práve čajovníkový olej. Stačí si pripraviť kúpeľ nôh s pridaním pár kvapiek čajovníkového oleja.

Vďaka mnohým silným látkam, ktoré čajovníkový olej obsahuje, je vhodný na rany a popáleniny. Olej jednoducho natrite na postihnuté miesto, ktoré však predtým umyjete pod prúdom tečúcej vody. Olej nechajte zaschnúť a nezotierajte.

Akné je ďalší problém, ktorý trápi mnohých ľudí. Čajovníkový olej sa však odporúča aj na túto nepríjemnosť, pretože neobsahuje chemikálie a je výbornou alternatívou pleťovej kozmetiky, ktorá mnohokrát pomôže len na pár dní alebo týždňov a po vysadení máte problémy znova.

Olej sa takisto používa aj pri vaginálnych problémoch kvasinkového charakteru. Stačí ak si vatový tampón namočíte do oleja a aplikujete na miesto.

Máte v domácnosti roztoče? Asi to nie je práve najpríjemnejší spoločník. Dajte im zbohom pomocou čajovníkového oleja! Do prania pridajte dve lyžičky oleja a okrem toho, že sa zbavíte roztočov, olej vám zabezpečí aj hygienickú čistotu vašej bielizne, pretože má aj dezinfikačné účinky. Nezabúdajte ani na to, že príjemne vonia, čo je len ďalšou výhodou.

Tea Tree olej s kvapkadlom 20ml


Tea Tree olej sa získava z lístkov austrálskeho stromu Melaleuca alternifolia. Má antiseptický a protiplesňový účinok.
Celý popis

cena 3,80 €

Nežiaduce účinky

Tak ako každý prírodný olej, tak aj čajovníkový olej je dostatočne silným prostriedkom, ktorý je niekedy pre ľudí nevhodný.

  • Čajovníkový olej sa neodporúča používať počas tehotenstva
  • Po ošetrení čajovníkovým olejom rany neprekrývajte
  • V oblasti očí môže čajovník vyvolať slzenie
  • Predtým, ako ho začnete pravidelne používať, ho naneste na pokožku a sledujte reakciu v priebehu 24 hodín. Ak ho chcete užívať dlhodobo, mali by ste staviť na zriedenú formu, pretože olej sám o sebe je príliš silný

Skladovanie

Skladovanie čajovníkového oleja nie je ťažké. Skladujte ho v suchu pri izbovej teplote a chráňte pred priamym slnečným žiarením.

Čajovníkový (tea tree) olej na mykózu, akné – cena, použitie
5 (100%) 2 votes

You May Also Like

About the Author: Mgr. Ondrej Bielik

Študoval som na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a zaujímam sa hlavne o liečivé byliny, zdravie a chudnutie. Sem tam niečo napíšem na môj FB


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.