Bodliakový (pestrecový) olej – účinky, cena, skúsenosti

Bodliakový olej je jedným z tých najkvalitnejších a najlepších jedlých olejov s vysokým obsahom viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Takisto je zdrojom vitamínu E a viacerých minerálnych látok.

Čo je bodliakový olej?

Tento olej je známy nielen pod názvom bodliakový, ale takisto aj pestercový olej, pretože je vyrobený z rastliny nazývanej Pesterec mariánsky. Pesterec je jedinečná bylina, ktorá sa používa už veľmi dlho a to od obdobia antického Grécka a Ríma a má schopnosť chrániť pečeň. V prípade otravy jedovatými hubami, ktoré ničia tento orgán, je pesterec jedinou prírodnou možnosťou, ktorá vás dokáže vyliečiť. V minulosti sa používal aj pri nedostatku materského mlieka či na liečbu žltačky.

Bodliak obyčajný

Rastlina rastie na suchých kamenistých pôdach a pôvodom je z Ázie. Táto ročná alebo dvojročná rastlina u nás rastie len vtedy, ak si ju sami zasadíte. Má červenkastoružový kvet, ktorý môžete pozorovať od júna do augusta. Práve kvety majú silné liečivé účinky, ktoré sa využívajú aj na výrobu bodliakového oleja.

Bodliakový olej má jedinečné zloženie, vďaka čomu patrí medzi oleje, ktoré doma určite musíte mať. Skladá sa z:

  • Viacnásobne nenasýtených mastných kyselín
  • Vitamínu E – ktorý sa podieľa na rýchlom hojení pokožky
  • Mononenasýtených a polonenasýtených mastných kyselín
  • Omega 6 nenasýtenej mastnej kyseliny
  • Silymarínu
  • Kyseliny linovolej – ktorá prispievia k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi

Pravý a kvalitný bodliakový olej má svetlú žltkastú farbu a príjemnú bylinkovú vôňu a chuť. Vďaka tomu, že je bez pridaných umelých konzervačných látok a farbív si môžete byť istí, že je pre telo naozaj prospešný. Tento druh oleja má prijateľnú cenu a je šetrne spracovaný.

NÁŠ TIP: 100% Prírodný pestrecový olej lisovaný za studena

Olej z pestreca mariánskeho je panenský olej, t.j. lisovaný za studena, filtrovaný. Obsahuje zložku nazývanú flavonolignany, súrhne nazývané silymarín. Pestrec mariánsky sa ľudovo nazýva "Kristova koruna alebo tiež mariánsky bodliak".... Celý popis

cena 10,04 €

Účinky bodliakového oleja

Ako sme už spomínali, rastlina, z ktorej je olej vyrobený, má naozaj veľké schopnosti, ako ochrániť a vyliečiť naše telo. Práve vďaka tomu si bodliakový olej našiel využitie práve pri ochoreniach pečene, no nielen pri nej. Rovnako sú jeho účinky viditeľné aj pri problémoch s krvným obehom a cievami či pri nízkom krvnom tlaku. Bodliakový olej má takisto priaznivý vplyv na liečbu ochorenia kardiovaskulárneho systému.

Pesterec mariánsky, rastlina, z ktorej je olej vyrobený, vyzerá ako bodliak, ktorý obsahuje tri látky so spoločným názvom silymarín. Práve vďaka tejto látke je považovaný za liečiteľa pečene. To však nie je úplne všetko.

Aké sú teda úplne všetky účinky bodliakového oleja?

  • Regeneruje poškodené bunky
  • Chráni nové bunky pred zničením
  • Upravuje poruchy krvného tlaku
  • Eliminuje migrény
  • Eliminuje závrate
  • Zlepšuje pružnosť ciev
  • Pomáha pri astme
  • Lieči žihľavku, sennú nádchu a iné alergické reakcie
  • Posilňuje organizmus
  • Odstraňuje nevoľnosť pri cestovaní
  • Je vhodný na kŕčové žily
  • Pomáha pri ochoreniach žlčníka
  • Má silné antioxidačné účinky
  • Napomáha pri závratoch
  • Dobre vplýva na chod organizmu
  • Odporúča sa pri alkoholickej hepatitíde, pri liečení žlčových kameňov či k zlepšeniu trávenia tukov
  • Prospieva zdravotnému stavu vlasov a pleti
  • Pomáha pri raste svalov
  • Prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi

Vďaka vitamínu E má bodliakový olej takisto protizápalové a hojivé účinky, vďaka čomu sa hodí aj na vonkajšie použitie.

Použitie bodliakového oleja

Bodliakový olej patrí medzi tie oleje, ktoré môžete použiť nielen na vonkajšie, ale takisto aj na vnútorné použitie. Na telo má blahodárne účinky a vďaka jeho skvelému zloženiu prináša mnohé minerálne látky a vitamíny, ktoré telo potrebuje pre správny chod.

Vonkajšie použitie

Vďaka tomu, že bodliakový olej obsahuje vitamín E, má naozaj veľmi silné účinky na hojenie rán. Má takisto protizápalové účinky, ktoré sa hodia na rôzne vyrážky či iné miesta na tele a pleti.  Jeho využitie je všestranné a je takisto vhodný na:

  • Poranenia kože
  • Menšie vredy
  • Jazvy
  • Účinne napomáha hojeniu popálenej pokožky a spálenej pokožky od slnka
  • Spomaľuje bujnenie buniek pri psoriáze
  • Odporúča sa používať aj na boj proti kŕčovým žilám
  • Funguje aj na hemoroidy
  • Masáže za pomoci tohto oleja sú naozaj veľmi príjemné
  • Vlasové masky, vďaka ktorým budú vlasy hydratované a lesklé, no nielen to. Tento olej je vhodný aj na ošetrenie vlasovej pokožky a pleti kvôli svojim účinkom

Vnútorné použitie

A samozrejme, bodliakový olej sa používa najčastejšie na vnútorné použitie, vďaka čomu prospieva celému telu a veľmi dobre naň pôsobí. Tento olej by ste mali používať v studenej kuchyni, napríklad na ochutenie šalátov, pomazánok, omáčok alebo rôznych dressingov. Do teplých jedál ho pridávajte len vtedy, keď budú už hotové. Ak by ste ho totižto používali pri tepelnej úprave, stratil by všetky svoje hodnotné a cenné látky. Vyvarujte sa preto smaženiu alebo fritovaniu, pri ktorom sa veľmi jednoducho prepáli. Má veľmi príjemnú chuť.

Užívanie a dávkovanie

Bodliakový olej je vhodný pre ľudí, ktorí potrebujú nejakú ochrannú kúru pre svoje telo alebo potrebujú zahojiť nejaké rany. Tento olej je vhodný aj pre tehotné ženy. Jeho dávnovanie je veľmi jednoduché. Môžete ho užívať jeden až dvakrát do dňa a to v množstve jednej lyžičky ráno na lačno a večer pred spaním.

V ktorej lekárni nájdete?

Stopercentný za studena lisovaný bodliakový olej v tej najlepšej kvalite nájdete najmä v lekárňach, kde si môžete byť istí garanciou kvality.

Skladovanie

Bodliakový olej by ste mali skladovať na suchom, tmavom a chladnom mieste, kde bude ochránený pred priamym slnečným žiarením. Po každom použití ho poriadne zatvorte.

Bodliakový (pestrecový) olej – účinky, cena, skúsenosti
1.2 (24.34%) 226 votes

You May Also Like

About the Author: Mgr. Ondrej Bielik

Študoval som na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a zaujímam sa hlavne o liečivé byliny, zdravie a chudnutie. Sem tam niečo napíšem na môj FB


3 Comments

  1. Je možné tento pestrecový olej používať aj na dochucovanie rôznych zeleninových šalátov alebo iných pokrmov? Lebo niekde som čítala že na dochucovanie nie je vhodný.

    1. Dobrý deň Martina. Tento olej je vhodný aj na dochucovanie jedál ale treba dodržať jednu veľmi dôležitú zásadu. Pri tepelnej úprave jedla sa nesmie presiahnuť teplota 60°C, lebo sa potom strácajú výživné látky.

Napísať odpoveď pre redakcia Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.