Náš trh je už pár rokov presýtený kolagénmi od najrôznejších výrobcov. Tekutý, pomarančový, hydrolyzovaný… Čo to všetko znamená a ako sa v tom zorientovať? A najmä, ako si z množstva produktov vybrať taký, ktorý skutočne účinkuje?
Kolagén je bielkovina, ktorú si telo prirodzene tvorí samo. Od určitého veku je však dobré mu v tom pomôcť. Ľudský organizmus si kolagén tvorí sám v dostatočnom množstve len do určitého veku a práve jeho nedostatok môže stáť za rozličnými problémami: pleť postupne stráca pružnosť, pribúdajú jej vrásky, vlasy sú slabšie a častejšie vypadávajú, nechty sa viac lámu. Ale môžu to pocítiť aj kĺby a tkanivá.
Najlepšou možnosťou, ako si kolagén doplniť, je užívať hydrolyzovaný kolagén získavaný zo živočíšnych zdrojov. Môžu byť rôzne: z dobytka, alebo z morských rýb. Taktiež ich výrobcovia získavajú z týchto zdrojov rôznymi metódami. Aby však vznikol účinný produkt, je potrebné dbať na niekoľko kritérií. A práve tie by ste si pri kúpe mali všímať.
Prvou podmienkou je správne štiepenie. Hydrolýza je štiepenie molekúl kolagénu na malé častice, kolagénové peptidy. Mala by prebehnúť iba za studena, aby nedošlo k denaturácii peptidov. V tomto smere má výhodu morský kolagén, pretože ho nie je nutné kvôli zdravotným rizikám upravovať tepelne ako kolagény z dobytka.
Ďalšie kritérium je čistota. Aj keď malinový kolagén ružovej farby chutí príjemne, je to to najhoršie, čo sa mu mohlo stať. Kolagénové peptidy sú totiž veľmi citlivé a akékoľvek prídavné látky môžu znižovať ich bioaktivitu. Vysvetľuje odborníčka v odbore biochémie, doktorka RNDr. Dagmar Petrová: “Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu.”
Zabudnite na tekuté kolagény, tie kvalitné sú v práškovej forme. A to z toho dôvodu, že udržať tekutý kolagén v trvanlivom stave vyžaduje veľké množstvo konzervantov a prídavných látok. Naopak, v prášku a pri správnom balení vydrží aj bez konzervantov. Takže vyberajte práškový, pretože ten tekutý logicky obsahuje mnohé prímesi.
Takto svoj kolagén vyrába aj česká značka Inca Collagen, ktorá je na trhu už takmer 10 rokov. 100% čistý hydrolyzovaný kolagén z morských rýb v prášku, ktorý získava enzymatickým a veľmi šetrným štiepením, je bioaktívny a pre telo prirodzený ako jeho vlastný kolagén. Pri užívaní takýchto kolagénových peptidov ich telo dokáže ihneď využiť a zabudovať si kolagén v pokožke, tkanivách a chrupavkách. Výsledkom sú pozorovateľné účinky:
- elastickejšia a napnutejšia pleť,
- eliminácia vrások, menej nových vrások,
- lepší vzhľad pleti celkovo, lepšie hojenie pokožky napríklad po akné,
- silnejšie vlasy, ktoré menej vypadávajú,
- pevnejšie nechty, nižšia lámavosť nechtov,
- menej bolestí kĺbov, lepšia pohyblivosť,
- lepšia hojivosť poranení a rýchlejšia rekonvalescencia tela.
Všímajte si pri produktoch aj odozvy zákazníkov. Inca Collagen ako jednotka na českom i slovenskom trhu si od roku 2015 nazbieral viac než 300 tisíc verných zákazníkov, ktorí sa radi delia o svoje skúsenosti:
“Vyskúšala som rôzne kolagény, od iných výrobcov a nie sú také účinné. Vďaka Inca Collagen ma už nebolia kĺby, moje vlasy sú zdravšie, nechty pevnejšie a pokožka pružnejšia.” Zákazníčka Ingrid
“Po 2 týždňoch užívania som spozorovala zlepšenie kvality vlasov a taktiež nechtov.” Zuzana Sláviková
Ak chcete vsadiť na overenú kvalitu, vyskúšajte Inca Collagen. Doprajte svojmu telu vzpruhu a cíťte sa lepšie, či už z hľadiska vonkajšej krásy, alebo energie a vitality.