Baobabový olej – cena, účinky a použitie

Väčšina z nás určite pozná baobaby, veľké stromy, ktoré rastú najmä v Afrike a na Madagaskare. Majú naozaj veľmi veľké liečivé schopnosti, ktoré využívajú najmä domorodci, no len málokto okrem nich tuší o baobabovom oleji. Tento olej má naozaj široké využitie a určite by ste mali niečo o ňom vedieť aj vy.

Čo je baobabový olej?

Na začiatok by sme si mali asi povedať niečo o strome baobab, z ktorého sa získava tento olej. Obrovské stromy baobaby rastú v tropických krajinách ako Afrika či Madagaskar. Ich liečivé účinky sa poznajú už naozaj veľmi dlho, no len málokto vie, že existujú rôzne produkty, ktoré sú vytvorené z týchto stromov. Baobabový olej sa totižto získava z plodov tohto afrického stromu, ktorý sa vyznačuje svojim hrubým kmeňom.

Plod baobabu
Plod baobabu

Z plodov tohto stromu si Afričania v období sucha môžu pripravovať nápoje, pretože stromy zadržiavajú v sebe vodu, ktorá je v suchu veľmi dôležitá. Práve to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sú baobaby tak dôležité pre Afričanov a sú súčasťou ich jedálnička. Dužina plodov, z ktorých je vyrábaný olej obsahuje látky ako:

  • Vápnik
  • Horčík
  • Železo
  • Pektín
  • Antioxidanty

Z dužiny sa takisto vyrába aj prášok, ktorý má veľmi veľkú výživovú hodnotu a predáva sa takisto aj u nás.

NÁŠ TIP: BIO BigBao Baobabový olej


BIO BigBao baobabový olej je prírodný olej najvyššej certifikovanej bio kvality, ktorý je určený na ošetrenie tváre a pokožky celého tela.
Celý popis

cena 14,20 €

Pozitívne účinky baobabového oleja nie sú tak známe ako napríklad tie, ktoré má jojobový či iný známy, prírodný olej. Keďže má však skvelé účinky na pleť, bude sa o ňom určite ešte  veľa počuť. Baobab kvitne len raz za rok, často práve v noci. Jeden strom dokáže žiť aj viac ako 1000 rokov, vďaka čomu má každý jeden produkt naozaj významné zloženie. Olej je o niečo drahší, ako klasické prírodné oleje, no naozaj stojí za to.

Baobabový olej je olej lisovaný za studena zo semien plodov, ktoré dozrievajú na baobaboch. Má zlatožltú farbu, vonia zemito a chuťou jemne pripomína orechy. V našich končinách sa najčastejšie využíva v kozmetike a pri starostlivosti o pleť.

Zloženie baobabového oleja

Baobabový olej má veľmi dobré zloženie, vďaka čomu sa dostáva na popredné priečky prírodných olejov, ktoré dokážu bojovať proti viacerým problémom s pokožkou. Medzi jeho hlavné zložky patrí:

  • Mastné kyseliny
  • Kyselina olejová
  • Kyselina linolová
  • Kyselina linolénová
  • Kyselina palmitová
  • Kyselina stearová
  • Kyselina arachidonová
  • Betakarotén – je žlto-červené farbivo a provitamín vitamínu A, ktorý sa v potrebom množstve v sliznici tenkého čreva premieňa na vitamín A. Je takisto silným antioxidantom a je nevyhnutný pre imunitu, chráni sliznicu v tele, pozitívne vplýva na zrak a chráni pokožku pred voľnými radikálmi
  • Vitamín A – je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni takisto sliznice pred infekciami.
  • Vitamín D – podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Pomáha takisto udržať primerané hladiny vápnika, spevňuje kosti a tvorí sa ožiarením pokožky UV lúč
  • Vitamín E – ktorý sa stará o rýchlejšie hojenie a celkovo aj o pokožku
  • Vitamín K – tento vitamín je pre telo nepostrádateľný a pri jeho nedostatku môže dochádzať k rôznym chorobám ako napríklad krvácavosť
  • Vitamín C – je asi najznámejším vitamínom, ktorý pozná skoro každý z ná Vitamín C podporuje celkové zdravie, stará sa o ďasná, zuby a kosti. Je rozpustný vo vode.
  • Vápnik – o vápniku vieme asi všetci naozaj veľmi veľa informácií. Táto minerálna látka je veľmi dôležitá pre naše telo najmä kvôli regulácií transportu iónov cez bunečné membrány, no takisto ovplyvňuje činnosť nervov, svalov a srdca a aktivuje niektoré ďalšie enzý Vápnik je veľmi dôležitý najmä na zdravé kosti a zuby.
  • Horčík – je nazývaný aj prvkom ž Je to najmä kvôli tomu, že je nevyhnutný pre život väčšiny tvorov na zemi a vyššia potreba je pri tehotenstve a dojčení.
  • Železo – je dôležitou zložkou v tele č Podieľa sa na výrobe energie, je dôležitou súčasťou hemoglobínu a viaže kyslík na červené krvinky, vďaka čomu ho pomáha rozvádzať po tele
  • Fytosteroly – sú prírodného pôvodu a získavajú sa len z rastlí Tento prvok je perfektný na boj proti vysokému cholesterolu. Takisto fytosteroly dokážu zabraňovať absorpcií cholesterolu z čriev a tým znižujú aj hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Aj vďaka takémuto zloženiu ho začína vyhľadávať čoraz viac a viac ľudí.

Baobab prášok BIO RAW

BIO Baobab prášok je čistá sušená dužina exotických dlhovekých stromov baobabov, ktoré sa vďaka vysokému podielu antioxidantov nazývajú aj ako "stromy života." Prášok citrusovej chuti je pre svoju výnimočnú nutričnú hodnotu, ob... Celý popis

cena 6,24 €

Účinky baobabového oleja

Vďaka pestrému zloženiu ponúka baobabový olej naozaj skvelé účinky, ktoré určite sami oceníte. Medzi tie hlavné sa radia:

  • Hydratuje pokožku
  • Upokojuje podráždenú pokožku
  • Vďaka vysokému obsahu vitamínu E lieči popáleniny alebo iné poranenia pokožky
  • Odstraňuje začervenanie
  • Je vhodný na boj proti akné
  • Oživuje unavenú pleť hlavne v zime, keď má človek nedostatok vitamínu D
  • Je vhodný na odstránenie pigmentových škvŕn
  • Je prírodným čistidlom pleti
  • Eliminuje tvorbu kruhov pod očami
  • Zvyšuje tvorbu kolagénu a tým bojuje proti vráskam
  • Bojuje proti ekzémom a psoriáze
  • Hydratuje pery
  • Redukuje suchosť vlasov a napomáha zregenerovať ich

Ako ste si mohli všimnúť, baobabový olej má najväčšie účinky práve na pokožku tela a vlasy. Je to práve z toho dôvodu, že olej má najväčšie využitie v kozmetickom priemysle.

Používanie baobabového oleja

Baobabový olej je určený hlavne na vonkajšie použitie a použitie v kozmetike. U nás síce v obchodoch môžete zakúpiť panenské oleje lisované za studena, no ich konzumácia sa neodporúča kvôli zastúpeniu antinutričných látok a aj preto, lebo obsahuje veľmi veľa omega-6 mastných kyselín a málo omega 3-mastných kyselín, čo môže v dlhodobom horizonte užívania viesť k vzniku zápalových procesov v tele. Ak teda chcete baobabový olej používať, stavte na jeho vonkajšie použitie a vyhnite sa vnútornému aj napriek tomu, že má príjemnú orechovú chuť.

Ak ste sa zľakli, že by ste teraz nemali dostatok spôsobov, ako využívať baobabový olej, nemusíte sa báť. Tento olej je vhodný využívať na vonkajší spôsob v mnohých smeroch.

Baobabový olej efektívne pomáha pri vyhladení strií. Pravidelným nanaášaním baobabového oleja na postihnutú časť pokožky vám pomôže eliminovať vznik strií a znížiť aj ich viditeľnosť, pretože má zásluhu na stimulácií kolagénu a elastínu. Môžete ho využívať aj v tom prípade, keď máte viditeľné pooperačné jazvy.

Nesmieme zabudnúť ani na hydratáciu pleti a pokožky celého tela. Olej má naozaj veľmi veľké hydratačné schopnosti, vďaka čomu ho môžete využívať namiesto nočného krému proti vráskam alebo ho môžete zmiešať s krémom, ktorý používate. Tak sa vám bude omnoho lepšie aplikovať na tvár. Ak ho chcete využívať na telo, jednoducho naneste baobabový olej na vlhkú pokožku hneď po kúpeli alebo sprche. Takto sa olej omnoho rýchlejšie dostane do všetkých vrstiev vašej pokožky a vy sa budete cítiť omnoho lepšie ako inokedy. Baobabový olej sa rýchlo absorbuje, takže na pleti ani pokožke nezanecháva nepríjemný mastný film a je vhodný aj na suchosť lakťov či hydratáciu popraskaných pier.

Baobabový olej môžete takisto použiť aj ako masážny olej. Či už ho použijete samostatne alebo pridáte do obľúbeného esenciálneho oleja je len na vás.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu E je tento olej vhodný nielen na liečenie strií a jaziev, ale takisto aj na urýchlenie hojenia rán a popálenín. Olej má veľmi dobré regeneračné schopnosti a odporúča sa používať v konečnej fáze hojenia rany, tzv. epitelizačnej fáze.

Na vlasy sa hodí takmer každý prírodný olej a rovnako je na tom aj baobabový. Ak máte veľmi suché vlasy, jednoducho si olej jemne zohrejme a dôkladne naneste na pokožku hlavy a aj do vlasov. Nechajte pôsobiť aspoň 15 minút a vlasy si umyte bežným spôsobom. Vhodné je však aj to, keď si vlasy zabalíte do uteráka a kúru necháte pôsobiť celú noc.

Zapálené ďasná veľmi jednoducho krvácajú, no môžete tomuto problému zabrániť aplikáciou malého množstva oleja baobabu. Stačí si ho naniesť na postihnuté oblasti.

Či už máte kruhy pod očami kvôli stresu alebo tomu, že spíte málo, určite na tento problém môžete využiť aj baobabový olej. Stačí si ho naniesť do okolia očí a nechať ho účinkovať. Po chvíľke olej môžete zotrieť.

Baobabový olej BIO

Organický olej lisovaný za studena zo sušených semien plodov baobabu (Adansonia digitata), ktoré sa veľkosťou podobajú kokosovým orechom. Celý popis

cena 9,42 €

Nežiaduce účinky baobabového oleja

Pri baobabovom oleji neboli zistené zatiaľ žiadne nežiaduce účinky. Určite by ste však jeho používanie nemali preháňať. Najlepšie bude ak stavíte na používanie maximálne dvakrát do dňa.

Skladovanie

Baobabový olej chráňte pred slnečným žiarením. Skladujte ho v tmavej miestnosti s izbovou teplotou a po otvorení ho čo najskôr spotrebujte.

Baobabový olej – cena, účinky a použitie
5 (100%) 1 vote

You May Also Like

About the Author: Mgr. Ondrej Bielik

Študoval som na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a zaujímam sa hlavne o liečivé byliny, zdravie a chudnutie. Sem tam niečo napíšem na môj FB


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.