Medvedí cesnak – účinky, tinktúra, použitie, cena

Zelený životabudič sa dostal len pred pár rokmi na výslnie, no jeho účinky sa poznajú už dlhé storočia. Možno budete prekvapení, no aj vaše staré mamy ho často používali pri rôznych problémoch alebo do jedál. Zatiaľ čo vy ste sa o ňom dozvedeli len prednedávnom, keď vypuklo šialenstvo a každý ho chcel mať, niektorí milovníci prírody a alternatívnej medicíny mali svoje zásoby už dávno urobené.

Čo je medvedí cesnak?

Medvedí cesnak je bylinka s cesnakovou chuťou a vôňou, ktorá sa objavuje na jar na veľkých plochách a v súvislých zelených kobercoch. Práve to je dôvod, prečo sa nemusíte báť, že by ste ho nikde nezohnali, pretože je oň veľký záujem.

Zaujímavosťou je, že hneď ako sa medvede prebudia zo zimného spánku, absolvujú detoxikáciu, kedy zbavia telo škodlivých látok. Používajú na to túto bylinku, ktorá rastie vo vlhkých lesoch skoro na jar. V tomto rituáli sa oplatí medvede sledovať. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa volá rastlina po medveďoch.

Mnohí bylinkári považujú medvedí cesnak za jarný detoxikačný zázrak. Cesnakom voňajúce zelené listy podporujú trávenie a vyprázdňovanie, prečisťujú črevá a majú silné antibiotické účinky. Vďaka tomuto všetkému vám rastlina ponúka to najlepšie, čo od nej môžete očakávať.

Ak sa pýtate, v čom spočíva sila tejto rastliny, odpovedať znie: vo vitamínoch B a C a v alicíne. Alicín je látka, ktorá je zodpovedná za charakteristickú vôňu po cesnaku a práve vďaka tejto látke má vzácne antibakteriálne účinky celá rastlina.

Medvedí cesnak je rastlina, ktorá má všestranné využitie. Jeho najväčšia sila spočíva v posilnení imunity, srdcovo-cievneho systému, prečistení organizmu, podpore trávenia, stolice a zlepšení zdravia dýchacích ciest. Je toho však omnoho viac. Rastlina dokáže pomôcť telu nabrať nové sily po zime, prečistí ho a pripraví zdravie na prichádzajúce leto. Rovnako ako aj u medveďov. Túto rastlinu by ste určite nemali podceňovať.

medvedi cesnak nasekany

Zdravá a taktiež chutná bylinka rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Výskyt zasahuje aj do južnejších oblastí akými sú Španielsko, sever Talianska a balkánskeho polostrova, Veľká Británia, juh Škandinávie, európska časť Ruska a dokonca zasahuje aj do oblasti Kaukazu. Jeho výrazná, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe tisícky rokov, no mnohí ich objavili až nedávno, keď nastal veľký rozmach. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe viacerých ochorení.

Medvediemu cesnaku sa veľmi dobre darí v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy. Ako sme už spomenuli, obvykle začína rásť skoro na jar, niekedy už na začiatku marca. Následne rastie a kvitne až do konca mája. Môžete ho zbierať aj vy, nie je to nič zložité. Väčšinou sa vyskytuje na veľkých plochách, kde je ho viac než dosť. Prezradí ho aj typická cesnaková vôňa, ktorá je cítiť na metre ďaleko. Medzi jeho poznávacie znaky patria:

  • Ide o zelenú prízemnú bylinu
  • Vyskytuje sa na veľkých plochách pripomínajúcich zelené koberce
  • Dosahuje výšku 10-45 cm
  • Má široké zelené listy, ktoré sú 10-12 cm dlhé a 2-5cm široké
  • A samozrejme, má typickú cesnakovú vôňu

Pri zbere si všímajte najmä mladé lístky, ktoré nemajú tendenciu horkosti. Staršie a väčšie listy bývajú zväčša horké.

Dávajte si takisto pozor, aby ste sa pri zbere nepomýlili! Medvedí cesnak sa totižto výrazne podobá na jedovatú konvalinku. Nevýhodou takisto je, že konvalinka rastie na rovnakých miestach. Nepozornejší ľudia si často mýlia listy mladej konvalinky s medvedím cesnakom, čo je veľmi nebezpečné. Ak si nie ste istí, overte si rastlinu čuchom. Typická vôňa vám jednoznačne poradí.

Výhodou je aj to, že konvalinka začína kvitnúť o čosi neskôr. Ak budete zbierať medvedí cesnak hneď na začiatku jeho kvitnutia, čiže v marci, nemali by ste byť ohrození konvalinkou. Dávajte si však aj tak pozor.

Niektorí sa môžu pýtať, či medvedí cesnak nie je zákonom chránený. Odpoveď je nie, nie je. Pri zbere si však dávajte pozor a nezbierajte ho na chránených územiach, v prírodných areáloch alebo v okolí prírodných pamiatok.

Pestovanie

Viete o tom, že medvedí cesnak môžete veľmi jednoducho pestovať aj doma? Ak máte svoju vlastnú záhradku, nemal by to byť pre vás žiaden problém, stačí, ak viete, čo všetko potrebuje k správnemu rastu.

Rastline sa darí najviac vo vlhkom prostredí s jemne kyslou pôdou. Jeho cibuľka sa prebúdza už v neskorej zime, aby mohla už koncom marca alebo začiatkom apríla vyrašiť zo zeme. Zelené lístky vyrastajú na stonkách v blízkosti zeme, až kým koncom apríla alebo v máji nevykvitnú do pekných bielych súkvetí. Po odkvitnutí lístky medvedieho cesnaku odhnijú a uvoľnia priestor ďalším lesným rastlinám.

Kvety Medvedieho cesnaku
Kvety Medvedieho cesnaku

Semienka by ste mali sadiť od októbra do marca, priamo vo vašej záhrade. Ak chcete rozmnožovať od cibuľky, zasaďte ich koncom leta v auguste alebo v septembri.

Medvediemu cesnaku vyhovuje najmä tienisté miesto v blízkosti kríkov alebo stromčekov. Bylina nie je náročná, a preto si radšej dávajte pozor na jeho premnoženie. Ak má totižto ideálne podmienky pre rast, vie sa veľmi rýchlo po záhradke rozšíriť.

Zloženie medvedieho cesnaku

Prejdime teda na samotné zloženie. Prečo je rastlina tak veľmi obľúbená u mnohých ľudí a prečo ju dávajú všade, kde môžu? Jednoznačne za to môže jeho zloženie, ktoré je viac než dobré a následne aj jeho účinky, ktoré budete milovať.

Aké látky teda medvedí cesnak obsahuje?

  • Bielkoviny – ktoré sú potrebné nielen pre naše kosti, ale takisto aj svalovú Mnohí si mylne myslia, že sa bielkoviny nachádzajú len v živočíšnych produktoch ako mlieko, syry alebo mäso. Pravdou však je, že veľký zástup bielkovín je aj v prírodných produktoch
  • Sacharidy
  • Vlákninu – je dôležitá pre trávenie a správnu peristaltiku.
  • Draslík – je prevažne uložený vo vnútri buniek a je dôležitý pre mnohé biochemické procesy
  • Sodík – ktorý reguluje osmotický tlak v tekutinách, udržiava objem mimobunkovej tekutiny a takisto reguluje pH v tekutinách
  • Vápnik – – o vápniku vieme asi všetci naozaj veľmi veľa informácií. Táto minerálna látka je veľmi dôležitá pre naše telo najmä kvôli regulácií transportu iónov cez bunečné membrány, no takisto ovplyvňuje činnosť nervov, svalov a srdca a aktivuje niektoré ďalšie enzý Vápnik je veľmi dôležitý najmä na zdravé kosti a zuby.
  • Železo – je dôležitou zložkou v tele č Podieľa sa na výrobe energie, je dôležitou súčasťou hemoglobínu a viaže kyslík na červené krvinky, vďaka čomu ho pomáha rozvádzať po tele
  • Horčík – je popri draslíku najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, ako napríklad prenos nervových impulzov. Je aj najdôležitejším katiónom v tele a jeho prítomnosť je potrebná pre každú Prispieva k normálne funkcií nervového systému, svalov a takisto aj k zníženiu hmotnosti
  • Vitamín B1Tiamín nazývaný aj vitamín B1 alebo staršie aneurín je jeden z vitamínov B patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je citlivý na teplo. Jeho sumárny vzorec je C12H17N4OS.... Morepomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému
  • Vitamín B2 – je označovaný aj ako rastový vitamí Podieľa sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Podporuje rast, zdravú pokožku, vlasy a nechty.
  • Vitamín B3 – je vitamín nevyhnutný na tvorbu energie v bunkách, je významný pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti
  • Vitamín B6 hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, udržuje činnosť ústredného svalstva a umožňuje premienať energiu z proteínov a cukrov.
  • Vitamín B9 – reguluje hladinu tzv. Homocysteinu v krvi, ktorému sa pripisuje rola citlivého indikátoru rizika kardiovaskulárnych chorôb rakoviny. Je dôležitý pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA, rast tkaniva a funkciu buniek. Zvyšuje chuť do jedla a timuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
  • Vitamín C – je asi najznámejším vitamínom, ktorý pozná skoro každý z ná Vitamín C podporuje celkové zdravie, stará sa o ďasná, zuby a kosti. Je rozpustný vo vode.
  • Alicín – je látka, ktorá je zodpovedná za charakteristickú vôňu po cesnaku a práve vďaka tejto látke má vzácne antibakteriálne účinky celá

A aj vďaka takémuto neskutočne nabitému zloženiu ponúka medvedí cesnak perfektné účinky, o ktoré budete mať určite záujem aj vy. Toľko prospešných látok sa v rastlinách nachádza len málokedy.

Účinky medvedieho cesnaku

Poďme sa teda pozrieť aj na samotné účinky tejto úžasnej rastliny, ktorá má bohaté zloženie. Množstvo úžasných účinkov na telo a organizmus sa nachádza práve v listoch, ktoré voňajú veľmi špecificky, po cesnaku. K týmto účinkom sa môžete veľmi jednoducho dostať aj vy sami.

Aké sú teda hlavné účinky medvedieho cesnaku?

  • Podporuje imunitný systém
  • Ochraňuje zdravie
  • Má antiseptické a antibakteriálne účinky
  • Má antibiotické účinky
  • Dezingikuje vnútro a vonkajšok tela
  • Prečisťuje a zlepšuje dýchacie cesty
  • Prečisťuje pečeň
  • Čistí krv
  • Čistí obličky a močové cesty
  • Podporuje trávenie
  • Zlepšuje vyprázdňovanie
  • Odstraňuje plynatosť
  • Znižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Je účinnou prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Upokojuje nervový systém
  • Zlepšuje kvalitu spánku
  • Zlepšuje funkciu mozgu a pamäte
  • Pôsobí upokojujúco na žalúdok
  • Bojuje proti častým bolestiam hlavy a migrénam
  • Silná korenistá chuť cesnaku môže pomôcť vypudiť z tela hlísty

Na mnohé z týchto účinkov by sme sa mohli pozrieť trochu lepšie. Medvedí cesnak je vhodný najmä:

Ako prírodné antibiotikum

Táto aromatická rastlina je najznámejšia v kuchyni na ochutenie rôznych pokrmov, no medzi mnohými ľuďmi je takisto obľúbená aj ako prírodné antibiotikum. Jeho účinky sú 100-násobne účinnejšie, ako dve najbežnejšie používané antibiotiká, ktoré bojujú proti baktériám v rôznych tabletkách. Výhodou medvedieho cesnaku je najmä to, že dokáže zabíjať aj kmene baktérií, vďaka čomu je ideálnym prostriedkom. Toto však vie mnoho ľudí, ktorí stavili na alternatívnu medicínu. V skutočnosti sa totižto cesnak používa už tisícky rokov a ako liečebný prostriedok sa použil aj v 18. storočí na odvrátenie moru.

Okrem toho, medvedí cesnak je perfektná potravina, pretože nezabíja len baktérie, ale takisto aj huby, vírusy a patogény bez toho, aby poškodzoval zdravú črevnú mikroflóru. Obsahuje totižto aj fytochemikálie a hojivé zložky síry, ktoré chránia proti poškodeniu DNA svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami. Je známe aj to, že v črevách dokonca bojujú aj proti parazitom a červom.

Rastlina poskytuje aj množstvo živín ako sú vitamín B a C či minerály, ktoré sú pri chrípke veľmi dôležité.

Na detoxikáciu

Ako sme už uviedli, medvedí cesnak ponúka naozaj veľmi veľa užitočných vlastností pre telo. Okrem jeho použitia ako prírodných antibiotík má takisto veľmi dôležitú schopnosť, a to detoxikovať organizmus a odstraňovať škodlivé toxíny z tela. Udržanie tela bez toxínov a iných potenciálne škodlivých látok je jedným z kľúčových faktorov celého zdravia a takisto aj dlhovekosti. Rastlina sa osvedčila aj pri odstraňovaní olova z tela, čo je veľmi dôležité, pretože otrava olovom je nebezpečná pre úplne každého človeka. Bohužiaľ, ťažký kov, ktorý bol kedysi bežne používaný vo farbách sa stále používa na niektorých miestach a preto je ťažké vyhnúť sa mu. Tento kov spôsobuje poškodenie tráviaceho, kardiovaskulárneho a kostrového systému, obzvlášť ničivými účinkami na reprodukčné orgány a na obličky. Je takisto známe, že má negatívne účinky na obličky, nervový systém a celkovo všetky orgány.

Samozrejme, detoxikačné vlastnosti cesnaku sa nevzťahujú len na olovo, ale na dlhý zoznam ďalších toxínov, ktorým sme vystavení každý jeden deň. Existujú dokonca aj toxíny, ktoré konzumujeme a prijímame v potrave každý jeden deň.

Podporuje kardiovaskulárny systém, znižuje cholesterol a krvný tlak

Kardiovaskulárne ochorenia bývajú veľmi nepríjemným ochorením, ktorému sa chceme vyhnúť asi všetci. Pravdou je, že ľudia, ktorí konzumujú cesnak majú nižšiu tendenciu ochorieť a mať problémy nielen so srdcom, ale takisto aj s cholesterolom alebo vysokým krvným tlakom.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Štúdiu z roku 2012 zistila, že medvedí cesnak ponúka aj hypoglykemické účinky, čo znamená, že pomáha znížiť alebo udržať normálnu hladinu cukru v krvi.

Pomáha spomaľovať starnutie a bojuje proti Alzheimerovej chorobe

Keď vaše telo trpí oxidačným poškodením, ktoré je vyvolané voľnými radikálmi, automaticky organizmus starne rýchlejšie, ako by mal. Medvedí cesnak však poskytuje antioxidanty, ktoré pomáhajú podporiť obranyschopnosť tela pred oxidačným poškodením. Viaceré štúdie zistili, že cesnak bol okrem schopnosti redukovať oxidačný stres spojený aj s dobrými účinkami proti Alzheimerovej chorobe.

Vedľajšie účinky

Mnohých z vás zaujímajú určite aj vedľajšie účinky. Medvedí cesnak je netoxický a nderáždivý, čo znamená, že je vhodný v správnom dávkovaní pre úplne každého. Aj napriek tomu má však pár zásad, ktoré by ste mali vedieť.

Zdravá osoba by nemala zjesť viac ako 20 listov medvedieho cesnaku denne. Hoci obsahuje kopu vitamínov a telu prospešných látok, všetkého veľa škodí a to aj pri medveďom cesnaku.

Ak trpíte problémami s trávením alebo váš často bolieva žalúdok, páli záha, potom by ste mali byť opatrní.

Medvedí cesnak taktiež nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú vážne problémy so srdcom. Vo vysokej dávke totiž môže spôsobovať bolesti hlavy, nespavosť, výkyvy tlaku a u pacientov trpiacich epilepsiou aj záchvaty.

Použitie medvedieho cesnaku

Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok má rastlina všestranné použitie. Najčastejšie sa používa v kuchyni, v rôznych receptoch alebo v medicíne.

Najčastejšie ho však ľudia používajú sušený, mrazený alebo čerstvý.

Medvedí cesnak je sezónna bylinka, ktorú môžete spracovať hneď na niekoľko spôsobov. Niekto ju uskladní v chladničke, niekto v mrazničke, iní ju vysušia, aby ju mohli používať celý rok na dochutenie jedál. Aký je však najlepší spôsob spracovania?

Studené spracovanie

Ak si chcete zachovať všetky potrebné látky, ktoré rastlina obsahuje, mali by ste sa vyhnúť tepelnej úprave, kedy stráca bylina úplne všetky potrebné látky. Jedzte ho hneď za čerstva, najlepšie v deň natrhania. Môžete si byť tak istí, že obsahuje úplne všetky živiny a minerálne látky, ktoré sú pre vás dôležité.

Najlepšie spôsoby spracovania medvedieho cesnaku na studeno, keď je čerstvý:

  • Môžete si ho nakrájať na chlieb
  • Ochutiť ním šalát
  • Nakrájať do pomazánky
  • Pridať ako prílohu k hlavnému jedlu

Tepelné spracovanie

Aj napriek tomu, že medvedí cesnak stratí mnoho živín pri tepelnej úprave, je skvelou zložkou mnohých pokrmov. Jeho korenistá chuť a cesnaková vôňa je vítaným spestrením jarnej kuchyne, no nielen tej. Hodí sa ku kuraciemu a bravčovému mäsu a môžete si z neho spraviť aj výborné cestoviny.

Najčastejšie spôsoby tepelného spracovania:

  • Polievka
  • Cestoviny
  • Plnené kuracie prsia
  • Praženica

Uskladnenie medvedieho cesnaku

Máte radi medvedí cesnak a chcete si ho uskladniť aj na ďalšie mesiace? Mnoho ľudí netuší, ako na to a myslia si, že to bez zničenia všetkých vitamínov a minerálnych látok nejde. Pravda je však, že ide.

Chladenie

Ak plánujete cesnak skonzumovať do niekoľkých dní, maximálne pár týždňov, stačí, ak si ho uskladníte v chladničke. Takto vám vydrží čerstvý dlhší čas a uchovajú sa v ňom aj všetky dôležité živiny a vitamíny.

Mraziť či sušiť?

Otázkou je, čo je lepšie. Mrazenie alebo sušenie? Ak chcete mať aj počas roka plnú nálož vitamínov, určite stavte na mrazenie. Pri sušení totižto prídete o úplne všetky vitamíny a minerálne látky.

Pesto

Skvelou možnosťou, ako si uchovať cesnak až na niekoľko mesiacov bez straty potrebných živín je forma pesta. Je to naozaj veľmi jednoduché, rýchle a okrem kvalitného medvedieho cesnaku budete mať v poháriku aj ďalšie živiny z pridaných látok.

Tinktúra

Samozrejme, môžete si spraviť aj tinktúru. Vtedy hovoríme o extrakte z čerstvého medvedieho cesnaku. Cesnak stačí naložiť do alkoholu v pomere 1:5 a po dvoch až troch týždňoch lúhovania sa extrakt scedí cez sitko a uloží do tmavej fľašky na suché, tmavé a chladné miesto.

Medvedí cesnak – účinky, tinktúra, použitie, cena
5 (100%) 2 votes

You May Also Like

About the Author: Mgr. Ondrej Bielik

Študoval som na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a zaujímam sa hlavne o liečivé byliny, zdravie a chudnutie. Sem tam niečo napíšem na môj FB


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.