Čakanka obyčajná – účinky, čaj, recepty

Mnohé liečivé rastliny, ktoré majú perfektné účinky na telo sú považované za burinu, ktorá len ničí pekný vzľad záhrady alebo trávniku. Medzi tieto rastliny patrí aj čakanka obyčajná, ktorá má krásne fialové kvety a perfektné účinky. Bohužiaľ, mnohí o týchto účinkoch nevedia takmer nič, a preto ju nemilosrdne kosia alebo trhajú.

Čo je čakanka obyčajná?

Čakanka obyčajná je často považovaná len za burinu, ktorá nedáva veľké plus v dizajnovej stránke našich trávnikov. Tento prívlastok sa jej však vôbec nehodí, pretože je naozaj extrémne zdravá. Jej účinné látky sú vo veľkom množstve zastúpené práve v kvetoch. Tieto účinky následne pozitívne ovplyvňujú celý organizmus človeka a to nielen zvonka, ale aj zvnútra.

Tieto pozitívne zdravotné účinky, ktoré sa ukrývajú v kvetoch rastliny a v jej koreni nemá len tak hocijaká iná rastlina. Práve čakanka má prvé miesto v obsahu účinných a veľmi potrebných látok pre naše telo. Plus, má takisto aj mnoho zdravotných pozitív.

Mnohí by si mali uvedomiť, že rastlina nie je len obyčajným a pekným modrým kvietkom, ktorý rastie popri cestách. Je to veľmi liečivá bylinka plná vitamínov, betakaroténu, luteínu a mnohých minerálnych látok, ktoré sú pre naše telo veľmi potrebné. Mnohí na ňu stavia aj v tom prípade, keď nemôžu kávu, pretože káva z čakanky chutí naozaj veľmi dobre a podobne.

Rôzne legendy hovoria, že názov čakanka si získala bylina preto, lebo v minulosti stála prekrásna dievčina s modrými očami pri ceste a čakala na svojho milého, ktorý sa mal vrátiť z vojny. Ten však nechodil a ona sa veľmi trápila. Jej žiaľ ukončili kúzelné víly, ktoré ju premenili na tento nádherný modrý kvet. A tak dievčina čaká dodnes na svojho milého pri cestách.

Kvet čakanky obyčajnej

Okrem čakanky obyčajnej, ktorá rastie pri cestách, poznáme ešte niekoľko ďalších druhov čakanky, ktorá sa pestuje. Sú nimi:

  • Biela – ktorá sa nazýva aj biele zlato a je populárna najmä v Belgicku, Holandsku a Anglicku. Obsahuje inulín (vzácna vláknina pre zdravie čriev) a látky podporujúce tvorbu krvi a krvný obeh. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny skupiny B, vitamín C, z minerálnych látok sú to draslík, fosfor a vápnik. Prispieva k rýchlej obnove síl pri stavoch vyčerpania. Používa sa do šalátov a vhodná je aj na zapekanie.
  • Červená – pochádza z Talianska. Obsahuje najmä vitamín B1Tiamín nazývaný aj vitamín B1 alebo staršie aneurín je jeden z vitamínov B patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je citlivý na teplo. Jeho sumárny vzorec je C12H17N4OS.... More, betakarotén, kyselinu listovú, železo, fosfor, draslík, zinok a vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Má nízky obsah kalórií, prečo sa aj využíva pri redukčných diétach. Je vhodná na prípravu šalátov.
  • Šalátová – sa podobá šalátu, čo je dôvod jej názvu. Listy má však tvrdšie a horkasté. Obsahuje vitamín C, povzbudzuje chuť do jedla, ovplyvňuje činnosť čriev. Vhodná je na šalát, varenie a dusenie.
  • Listová

Rastlina sa objavuje často aj v našich obchodoch, no len málo ľudí sa pri nej zastaví a kúpi si ju. Asi netušia, ako je pre zdravie veľmi dôležitá.

Čakanka obyčajná je známa aj pod menom poľná, korenie svätého Petra, kávová zelina či cigória. V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu, pretože mala údajne dávať krásu a úspech. U nás rastie popri cestách, na suchších pasienkoch a medziach. Obdobie zberu je jún až október. Zbierajú sa listy a kvety so slabšími stonkami. Sušia sa prirodzeným teplom, kedey kvet pri sušení stráca modrú farbu. Koreň, ktorý sa zbiera na jeseň, sa suší umelým teplom od 40 do 50 stupňov Celzia.

Táto rastlina je veľmi vytrvalá a môže dosahovať výšku až jeden meter. Známa je už zo starovekého Egypta. K nám sa tento kvet dostal zo stredomorskej oblasti, ale je rozšírený napríklad v Ázií. Čakanka patrí do čeľade astrovitých kvetov a využíva sa v liečiteľstve najmä pre svoje protizápalové účinky, no takisto pôsobí mierne povzbudzujúco v tráviacej sústave. Rovnako pôsobí aj močopudne a žlčopudne. Ide o trvácnu bylinu, ktorá má listy usporiadané v prízemnej ružici. Tieto listy sú podlovastého až kopijovitého tvaru. Kvety majú jazykovitý tvar, najčastejšie sú typicky bledomodrej farby.

Plodom rastliny sú nažky, pričom majú malé štetinky a sú slamovo žltej až čiernej farby. Rastlina rastie voľne v prírode, ale je možné pestovať ju aj v záhrade. Jej využitie spočíva najmä pri rôznych zdravotných problémoch.

Pestovanie a zber

Rastlinu je možné pestovať aj v záhrade. Musíte si však pamätať, že pôda by mala mať dostatok humusu, pričom by mala byť vlhšia, pretože čakanky nemajú príliš radi veľké sucho. U nás je možný výsev v prvej dekáde a čakanka je dvojročná rastlina v prípade takéhoto výsevu. Výsev sa robí do hĺbky 3 cm a v riadkoch vzdialených od seba aspoň 40 cm. Priamo v riadku treba zachovať aspoň 10 cm rozostup. Dôležité je udržiavať rastlinu počas vegetácie a to najmä odstraňovaním burín.

Čo sa týka samotného zberu čakanky, korene sa odporúča zbierať až počas septembra a októbra, pričom listy a vňať sa obyvkle zbierajú od júla do septembra. Kvety by ste mali zbierať počas obdobia ich rozkvetu, aby boli čo najviac čerstvé.

Pri sušení je potrebné koreň rozkrájať, umyť a nechať sušiť v tieni. Vňať, listy a kvety sa sušia v tenkých vrstvách na tieni, pričom kvety a vňať by mali pri sušení stratiť farbu a listy by mali mať šedozelené farbu. Takto vysušenú rastlinu skladujte mimo dosahu svetla, vlhka a tepla.

Zloženie čakanky obyčajnej

Prejdime teda na samotné zloženie. Prečo by mala byť táto krásna rastlina veľmi obľúbenou medzi ľuďmi a prečo by sme ju nemali len tak trhať a vyhadzovať? Práve vďaka jej zloženiu a následným účinkom zistíte, prečo je tomu tak.

Ktoré látky teda rastlina obsahuje?

  • Vitamín A – je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni takisto sliznice pred infekciami. Je významným antioxidantom
  • Vitamín B – je esenciálny vitamín, ktorý patrí medzi tie najbezpečnejšie vitamíny. Je to vo vode rozpustný vitamín, je skladovaný v ľadvinách, srdci a pečeni. Prispieva k zachovaniu zdravých slizníc, k udržaniu dobrého zraku a zdravej pokožky. Podporuje tiež rast a správnu látkovú premenu.
  • Vitamín C – je asi najznámejším vitamínom, ktorý pozná skoro každý z ná Vitamín C podporuje celkové zdravie, stará sa o ďasná, zuby a kosti. Je rozpustný vo vode.
  • Vitamín E – ktorý je jedným z najsilnejších antioxidantov. Ten blokuje poškodenie voľnými radikálmi, ktoré by mohlo byť spôsobené UV žiarením. Takisto Vitamín E zvyšuje produkciu kolagénu, pomáha udržovať elasticitu pokožky a zabraňuje tvorbe vrások.
  • Vitamín K – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni a jeho nedostatok spôsobuje rôzne problémy
  • Betakarotén – je žlto-červené farbivo a provitamín vitamínu A, ktorý sa v potrebom množstve v sliznici tenkého čreva premieňa na vitamín A. Je takisto silným antioxidantom a je nevyhnutný pre imunitu, chráni sliznicu v tele, pozitívne vplýva na zrak a chráni pokožku pred voľnými radikálmi
  • Luteín – látka, ktorá sa takisto nachádza aj v tejto rastline, je dôležitá pre zrak a ochranu zrakových buniek pred oxidačným stresom.
  • Železo – je dôležitou zložkou v tele človeka. Podieľa sa na výrobe energie, je dôležitou súčasťou hemoglobínu a viaže kyslík na červené krvinky, vďaka čomu ho pomáha rozvádzať po tele
  • Horčík – je popri draslíku najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, ako napríklad prenos nervových impulzov. Je aj najdôležitejším katiónom v tele a jeho prítomnosť je potrebná pre každú bunku. Prispieva k normálne funkcií nervového systému, svalov a takisto aj k zníženiu hmotnosti
  • Vápnik – o vápniku vieme asi všetci naozaj veľmi veľa informácií. Táto minerálna látka je veľmi dôležitá pre naše telo najmä kvôli regulácií transportu iónov cez bunečné membrány, no takisto ovplyvňuje činnosť nervov, svalov a srdca a aktivuje niektoré ďalšie enzýmy. Vápnik je veľmi dôležitý najmä na zdravé kosti a zuby.
  • Draslík – je prevažne uložený vo vnútri buniek a je dôležitý pre mnohé biochemické procesy
  • Selén – je nepostrádateľný pre telo ako antioxidant, ktorý brzdí proces starnutia. Bez selénu by telo nerá
  • Mangán – je dôležitý pre uskladnenie vápnika, fosforu, železa a vitamínu E a C. Telo si ho nevie ukladať, a preto je dôležité dopĺňať ho v strave
  • Sodík – ktorý reguluje osmotický tlak v tekutinách, udržiava objem mimobunkovej tekutiny a takisto reguluje pH v tekutinách
  • Meď – táto minerálna látka je tretím najdôležitejším stopovým prvkom v ľudskom tele po zinku a železe. Má veľmi dobrý vplyv na pokožku a je zodpovedná za farbu pokožky a vlasov.
  • Zinok – ktorý má pozitívny účinok najmä na kožu, nechty a vlasy. Obsah zinku v čakanke je naozaj vysoký vďaka čomu získate po jej skonzumovaní poriadnu dávku zinku
  • Omega 3 mastné kyseliny – pomáhajú pokožke regulovať produkciu mazu, udržiavať jej pružnosť a takisto ju udržiavať hydratovanú. Pri pravidelnom užívaní výrobkov s týmto druhom mastných kyselín sa môžete zbaviť skorých príznakov starnutia pokožky.
  • Omega 6 mastné kyseliny – zvlhčujú pokožku hlavy, podporujú rast vlasov, sú efektívnym emulgátorom vo forme mydiel a rýchloschnúcich olejov, majú protizápalové vlastnosti, upokojujú podráždenú a zapálenú pokožku

 

A aj vďaka takémuto neskutočne nabitému zloženiu ponúka rastlina perfektné účinky, o ktoré budete mať určite záujem aj vy.

Účinky čakanky obyčajnej

Poďme sa teda pozrieť aj na samotné účinky tejto úžasnej rastliny, ktorá má bohaté zloženie. Množstvo skvelých účinkov na telo a organizmus sa nachádza v kvetoch a v koreni.

Aké sú teda hlavné účinky rastliny?

  • Silná podpora imunitného systému
  • Antibiotické účinky
  • Antiseptické účinky
  • Proti rakovinové účinky
  • Detoxikácia celého organizmu
  • Chráni bunky pred rakovinovým bujnením
  • Udržiava zdravé dýchacie cesty
  • Silne podporuje trávenie
  • Podporuje vylučovanie žlče
  • Zlepšuje funkciu pečene a žlčníka
  • Má močopudné účinky
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Je prevenciou proti obličkovým a močovým kameňom
  • Udržuje zdravý žalúdok
  • Podporuje vyprázdňovanie
  • Obnovuje črevnú mikroflóru
  • Podporuje tvorbu krvi
  • Je prevenciou pred anémiou
  • Prečisťuje krv
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Je prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Prečisťuje cievy
  • Lieči kožné ochorenia
  • Je vhodná aj pre diabetikov
  • Zlepšuje funkciu pečene
  • Účinkuje na choroby rohovky
  • Bojuje proti vypadávaniu vlasov
  • Je skvelá na ekzémy, vredy a vyrážky
  • Podporuje rýchlejšie hojenie pokožky
  • Účinne bojuje proti infekčným ochoreniam kože

Na mnohé z týchto účinkov by sme sa mohli pozrieť trochu lepšie. Rastlina je vhodná najmä:

Podpora pri trávení

Jedným z najčastejších dôvodov, prečo sa ľudia obracajú na výhody čakanky je zlepšenie rôznych funkcií tráviaceho systému. Rastlina totižto obsahuje inulín, látku ktorá je silným prebiotikom. Prebiotiká sú baktérie, ktoré poskytujú výhody celému tráveniu. Inulín sa takisto využíva na boj proti mnohým iným problémom v tele, vrátane poruchy trávenia a pálenia záhy, pretože aktívne znižuje kyslosť v tele.

Znižuje riziko výskytu srdcových chorôb

Inulín je látka, ktorá nie je prospešná len pre tráviaci systém, ale ukázalo sa, že znižuje aj hladinu cholesterolu v tele. Cholesterol je totižto jednou z hlavných príčin vysokého krvného tlaku, pretože blokuje tok krvi, keď sa viaže na tepny a žily. Tým sa zvyšuje aj riziko mŕtvice a infarktu. Čakanka je tiež plná rastlinných fenolov, ktoré boli veľmi široko študované a zistilo sa, že sa môžu považovať za antioxidanty, ktoré prečistia telo. Zistilo sa takisto aj to, že káva z čakanky je skvelou náhradou tej klasickej a výrazne zlepšuje rovnováhu krvi a plazmy v tele, čo znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Znižuje riziko výskytu rakoviny

Hoci výskumy stále prebiehajú, už teraz je jasné, že čakanka súvisí so znížením rakoviny. Vďaka jej skvelému zloženiu má totižto protinádorové a antioxidačné vlastnosti. Polyfenoly a fytochemikálie v čakanke majú tiež pozitívny účinok na prevenciu proti rakovine rôznych typov, vrátane rakoviny prsníka.

Znižuje bolesti spojené s artritídiou

Čakanka sa používa ako liečba artritídy a štúdie preukázali, že má protizápalové vlastnosti, a preto znižuje bolesť aj v prípade chorôb ako je artritída. Rastlina sa môže používať aj ako všeobecný protizápalový prostriedok proti bolestiam, svalovým bolestiam alebo bolestiam kĺbov.

Chudnutie

Rastlina je takisto veľmi dobrým zdrojom minerálnych látok a vitamínov. Dokáže takisto znížiť chuť do jedla, čo je veľmi dôležité pri chudnutí. Aminokyseliny, ktoré sú spojené s pocitom hladu vám znižujú pravdepodobnosť prejedania sa a podporujú pocit plnosti. Tým pádom sa vám bude chudnúť omnoho jednoduchšie.

Lieči zápchu

Opäť platí, že zloženie rastliny je hlavným prínosom pre viaceré problémy. Vláknina, ktorá sa nachádza v byline dokáže podporovať peristaltické pohyby, čo znamená, že zlepšuje trávenie a výskyt zápchy sa znižuje na minimum. Udržanie správneho trávenia a pravidelnej stolice je veľmi dôležité. Vďaka tomu sa môžete vyhnúť problémom ako napríklad rakovina žalúdka alebo hrubého čreva.

Zvyšuje imunitu

Rastlina má naozaj množstvo užitočných vlastností, ktoré z nej robia aj silný posilňovač vášho imunitného systému. Jej antibakteriálne účinky dokážu perfektne bojovať proti rôznym vírusom a baktériám. Existujú takisto aj fytochemikálie v čakanke, ktoré pôsobia ako antioxidanty a odstraňujú voľné radikály z krvného obehu. Tým sa aj znižuje riziko vzniku mnohých ochorení vrátane ochorení srdca a rakoviny.

Znižuje úzkosť

Liečivá bylinka má aj sedatívne vlastnosti, ktoré dokážu zmierniť úzkosť a upokojiť tým myseľ a zmierniť stres. Extrakty rastliny môžu byť použité napríklad ako pomoc pri nespavosti alebo zmierňovaní stresu a úzkosti. Toto všetko dokáže pomôcť znížiť riziko výskytu srdcových chorôb, hormonálnej nerovnováhy, nespavosti či predčasného starnutia.

Choroby obličiek

Čakanka sa často používa aj ako diuretikum, čo pomáha dostať prebytočnú vodu z tela. Častejšie močenie môže pomôcť pri odstraňovaní toxínov z tela, ktoré si telo ukladá v pečeni a v obličkách. Tým tak predchádzate nebezpečenstvám, ktoré by sa mohli vyskytnúť spolu s toxínmi v tele. Častejšia potreba ísť na toaletu vám takisto dokáže znížiť obsah tuku v tele až o 4%.

Vedľajšie účinky

Mnohých z vás zaujímajú určite aj vedľajšie účinky.  V súvislosti s čakankou neboli doteraz zistené žiadne vedľajšie alebo negatívne účinky, ktoré by mohli človeku uškodiť. Treba si dávať pozor na to, aby ste so s ním neprehnali, ako pri každom prírodnom produkte, a negatívnych účinkov sa báť nemusíte.  Z toho vyplýva, že rastlina je vhodná pre úplne každého v zdravom a primeranom množstve.

Užívanie v tehotenstve je takisto dovolené a to hneď vo viacerých prípadoch:

  • Náhrada kávy, kedy si môžete zakúpiť rôzne instatne obilninové nápoje a tiež nápoje vyrobené z čakanky, ktoré sú známe aj ako kávoviny
  • Na dobrý spánok sa odporúča uvariť si slabý odvar, ktorý je vhodný aj na pečeň a podporuje tvorbu žlče, čo je dôležité pre správne čistenie organizmu počas tehotenstva

Použitie čakanky obyčajnej

Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok má rastlina všestranné použitie. Najčastejšie sa používa v kuchyni, v rôznych receptoch, v kozmetike alebo v medicíne.

Čakanka sa zbiera a následne suší alebo sa používa čerstvá. Takisto si ju však môžete aj kúpiť, väčšinou vo forme čaju.

Môžete ju použiť v týchto formách:

  • Čaj
  • Šalát
  • Odvar

Čaj

Samozrejme, spomenieme si na začiatok čaj, ktorý je najčastejšou formou, na ktorú ľudia stavia. Môžete si zakúpiť sypaný čaj, ktorý je lepší ako vrecúškový. Takisto si však čakanku môžete sami vysušiť alebo ju použiť v čerstvej forme. Takýto čaj je omnoho účinnejší. Pripravíte si ho veľmi jednoducho. Koreň s vodou vložte do hrnca a priveďte do 90 stupňov teploty. Nesmie sa variť. Túto zmes prihrievajte pri 90 stupňov 5 – 7 minút. Potom čaj odstavte a nechajte ho zakrytý lúhovať približne 10 – 15 minút. Čaj sceďte a do vlažného čaju môžete pridať med alebo citrón. Tento čaj podporuje trávenie, vylučovanie žlče, pôsobí močopudne, podporuje funkciu pečene, obličiek a čistí aj močové cesty.

Dávkovanie: dve šálky čaju. Pite ho teplý.

Odvar

Odvar si pripravte z litra vody a piatich polievkových lyžíc sušenej rastliny. Takýto odvar je vhodný na obklady, výplachy, kloktanie či dokonca aj do kúpeľa (v tom prípade je dôležité spraviť ho silnejší). Odvar nechajte lúhovať približne 15 minút, sceďte a použite vlažný na konkrétny účel.

Šalát

Ako sme spomínali, čakanka je veľmi chutná a môžete ju použiť aj do jedál. Spravte si napríklad výborný čakankový šalát, ktorý sa robí veľmi jednoducho. Budete potrebovať svoju obľúbenú zeleninu a jednu väčšiu čakanku, niečo na dochutenie (olivový olej, citrónová šťava, soľ, cukor, mleté čierne korenie).

Káva

Kávu z čakanky sme vám spomenuli už niekoľkokrát. Ak sa vyhýbate káve alebo len chcete niečo, čo nahradí váš obľúbený nápoj, jednoducho stavte na pražený koreň čakanky obyčajnej, ktorý pozitívne ovplyvní váš organizmus. Piť túto kávu môžete studenú aj teplú. Nápoj príjemne pôsobí na telo.

Skladovanie

Čakanku obyčajnú skladujte na tmavom a suchom mieste pri izbovej teplote do 22°C.

Čakanka obyčajná – účinky, čaj, recepty
Ohodnoťte tento príspevok

You May Also Like

About the Author: Mgr. Ondrej Bielik

Študoval som na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a zaujímam sa hlavne o liečivé byliny, zdravie a chudnutie. Sem tam niečo napíšem na môj FB


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.