Názov pamajorán obyčajný vám možno nič nehovorí, no keď sa spomenie jeho druhé meno, ktorým je “oregano”, asi každý si hneď spomenie na chutné korenie, ktoré sa z neho vyrába, a ktoré je častou prísadou vo výborných jedlách. Okrem príjemnej chuti vám pamajorán ponúka aj mnohé liečivé účinky.
Čo je pamajorán obyčajný?
Pamajorán obyčajný je silná liečivá rastlina, ktorá obsahuje cenné a užitočné látky pre náš organizmus. Naše zdravie je tak silnejšie a pevnejšie. Táto liečivá bylina dorastá do výšky približne 50 cm. Kvitne krásnym fialovým kvetom, ktorý rastie vo viacerých súboroch. Kvet pamajoránu je podobný kvetom materinej dúšky.
Rastlina kvitne od konca mája do septembra a vyrába sa z nej obľúbené korenie oregano, ktoré má taktiež pozitívne účinky na náš organizmus. Z korenia oregana alebo samotného pamajoránu si môžete pripraviť liečivý čas, ktorý vám zlepší vaše zdravie. Pred letom si tak môžete nazbierať túto rastlinku, ktorá vám neskôr pomôže v mnohých ťažkostiach.
Táto trvalková bylina sa vyskytuje najmä v Európe a v Ázií, pričom jej ľudový názov je oregano. Najčastejšie rastie na slnečných lúkach alebo vo svetlých lesoch a má charakteristickú vôňu. Bežne sa však pestuje aj v záhradách a má silné liečebné či gastronomické účely. Listy aj vňať sa používajú čerstvé aj sušené.
Pamajorán obyčajný je rastlina z čeľade hluchavkovité a raste do výšky od 20 do 60 cm. Ide o trvácnu bylinu, ktorá má pomerne vysokú a rozkonárenú stonku. Rastlina veľmi príjemne a aromaticky vonia, je medonosná, pričom má stopkaté a protinosné listy, ktoré sú vajcovitého a pozdĺžneho tvaru. V hornej časti rastliny sa stonka rozkonáruje, pričom na každom konári je hneď niekoľko zväzkov kvetov, ktoré majú typickú bielu až bielo-fialkastú farbu.
Kým sú listy zelené, plody rastliny sú hnedé tvrdky. Na liečivé účinky, ale takisto aj na použitie v gastronómií sa zbierajú lístky. Do jedál sa u nás pridáva vo väčšej miere rastlina, ktorá je pestovaná v záhradkách a nerastie voľne v prírode. Bylina ako taká je v kuchyni známa skôr pod pojmom oregáno, pričom sa najviac používa v talianskej a francúzskej kuchyni. Liečivé účinky sa využívajú tak pri vonkajšom použití, napríklad na kúpele, ako aj pri vnútornom užívaní.
Na priaznivé vlastnosti oregana prišli už ľudia v dávnych vekoch. Pre starých Grékov bol synonymom šťastia a radosti, Egypťania ho zas používali počas svojich náboženských obradov a slúžil im aj ako dezinfekčný prostriedok. Niektoré národy ho dokonca vysádzali na hroby svojich blízkych zosnulých, ktorých mal chrániť a zabezpečiť to, že ich duše budú odpočívať v pokoji. Do Európy ho priviezli arabskí lekári, ktorí ho používali na liečbu migrén a nepokoja.
Pamajorán však nemá iba jeden či dva názvy. Okrem toho ho ľudia nazývajú aj oregano, dobrá myseľ, sobota či červený čaj.
Pestovanie
Ak túžite pestovať pamajorán, mali by ste vedieť o tomto procese pár informácií.
Pokiaľ chcete pestovať pamajorán, začnite jeho semená vysádzať von na začiatku jari. Počítajte však s tým, že ich klíčenie je zdĺhavé. Rastlina sa sadí do ľahkej, suchej a dobre priepustnej, hlinito-piesočnej, vápnitej zeminy. Vsádza sa do kvetináčov alebo do nádob na záhradu. Na záhrade sú vhodnými biotopmi pre pestovanie pamajoránu okraje záhonov, obruby a najlepšie skalky. Dôležité je najmä to, aby mala rastlina dostatok svetla a tepla.
Bylinu zalievajte stojatou vodou izbovej teploty, ktorú nalejete do misky a necháte vsiaknuť do pôdy. Pôda musí byť neustále vlhká. Pri nedostatočnej zálievke pamajorán neporastie. Pozor si však dávajte aj na preliatie, pretože pri nadmernej zálievke oregano môže zhniť.
Nezabúdajte, že dôležité je aj hnojenie rastliny. Hnojte pravidelne, raz za 14 dní tekutým hnojivom riedeným vodou.
Zloženie pamajoránu obyčajného
Prejdime teda na samotné zloženie. Prečo je rastlina tak veľmi obľúbená u mnohých ľudí a prečo ju veľmi často spomínajú a užívajú? Jednoznačne za to môže jej zloženie, ktoré je veľmi vzácne a má vďaka nemu veľmi zaujímavé účinky na celý organizmus.
Ktoré látky teda pamajorán obyčajný obsahuje?
- Triesloviny
- Éterické oleje
- Silice – vďaka siliciam má rastlina upokojujúce účinky na nervový systém, zlepšujú aj psychickú odolnosť, nechýbajú ani protizápalové, dezinfekčné a antibakteriálne účinky a omnoho viac. Silice sa najčastejšie získavajú destiláciou čerstvých kvetov a stoniek pomocou vodnej pary
- Tymol
- Vlákninu – je dôležitá pre trávenie a správnu peristaltiku č Vďaka tomu môžete prečistiť svoje telo a takisto znížiť svoju hmotnosť. Okrem vysokého obsahu zdravých tukov obsahuje kokosový olej naozaj veľké množstvo vlákniny
- Bielkoviny – ktoré sú potrebné nielen pre naše kosti, ale takisto aj svalovú Mnohí si mylne myslia, že sa bielkoviny nachádzajú len v živočíšnych produktoch ako mlieko, syry alebo mäso. Pravdou však je, že veľký zástup bielkovín je aj v prírodných produktoch
- Omega 3 mastné kyseliny – pomáhajú pokožke regulovať produkciu mazu, udržiavať jej pružnosť a takisto ju udržiavať hydratovanú. Pri pravidelnom užívaní výrobkov s týmto druhom mastných kyselín sa môžete zbaviť skorých príznakov starnutia pokož
- Omega 6 mastné kyseliny – zvlhčujú pokožku hlavy, podporujú rast vlasov, sú efektívnym emulgátorom vo forme mydiel a rýchloschnúcich olejov, majú protizápalové vlastnosti, upokojujú podráždenú a zapálenú pokožku
- Vitamín A – je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni takisto sliznice pred infekciami. Je významným antioxidantom
- Vitamín B – je esenciálny vitamín, ktorý patrí medzi tie najbezpečnejšie vitamí Je to vo vode rozpustný vitamín, je skladovaný v ľadvinách, srdci a pečeni. Prispieva k zachovaniu zdravých slizníc, k udržaniu dobrého zraku a zdravej pokožky. Podporuje tiež rast a správnu látkovú premenu.
- Vitamín C – je asi najznámejším vitamínom, ktorý pozná skoro každý z ná Vitamín C podporuje celkové zdravie, stará sa o ďasná, zuby a kosti. Je rozpustný vo vode.
- Vitamín E – ktorý je jedným z najsilnejších antioxidantov. Ten blokuje poškodenie voľnými radikálmi, ktoré by mohlo byť spôsobené UV žiarení Takisto Vitamín E zvyšuje produkciu kolagénu, pomáha udržovať elasticitu pokožky a zabraňuje tvorbe vrások.
- Vitamín K – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni a jeho nedostatok spôsobuje rôzne problémy
- Železo – je dôležitou zložkou v tele č Podieľa sa na výrobe energie, je dôležitou súčasťou hemoglobínu a viaže kyslík na červené krvinky, vďaka čomu ho pomáha rozvádzať po tele
- Horčík – je popri draslíku najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, ako napríklad prenos nervových impulzov. Je aj najdôležitejším katiónom v tele a jeho prítomnosť je potrebná pre každú Prispieva k normálne funkcií nervového systému, svalov a takisto aj k zníženiu hmotnosti
- Vápnik – o vápniku vieme asi všetci naozaj veľmi veľa informácií. Táto minerálna látka je veľmi dôležitá pre naše telo najmä kvôli regulácií transportu iónov cez bunečné membrány, no takisto ovplyvňuje činnosť nervov, svalov a srdca a aktivuje niektoré ďalšie enzý Vápnik je veľmi dôležitý najmä na zdravé kosti a zuby.
- Draslík – je prevažne uložený vo vnútri buniek a je dôležitý pre mnohé biochemické procesy
- Antioxidanty – ktoré sa starajú o prečistenie tela a napomáhajú mu v chudnutí a zbavovaní sa nevhodných a škodlivých látok
Aj vďaka týmto látkam sa považuje rastlina za veľmi účinného bojovníka proti rôznym chorobám a najmä proti stresu.
Účinky pamajoránu obyčajného
Poďme sa teda pozrieť aj na samotné účinky tejto úžasnej rastliny, ktorá má bohaté zloženie. Množstvo skvelých účinkov na telo a organizmus sa nachádza v listoch, ktoré sú používané aj v korení.
Aké sú teda hlavné účinky rastliny?
- Podporuje imunitný systém
- Má antiseptické účinky
- Má antibiotické účinky
- Odstraňuje rôzne druhy bolesti
- Bojuje proti migréne
- Bojuje proti bolesti kĺbov
- Je skvelý proti bolesti svalov
- Pomáha aj pri bolestiach žalúdka
- Podporuje dobré zdravie dýchacích ciest
- Odstraňuje kašeľ, hlieny a zápaly v dýchacích cestách
- Podporuje trávenie
- Podporuje vylučovanie žlče
- Pomocou oregana získate pravidelnú stolicu
- Odstraňje plynatosť
- Upokojuje nervový systém
- Zlepšuje kvalitu spánku
- Odstraňuje stres
- Podporuje zdravú pokožku
- Lieči a dezinfikuje rany
- Lieči kožné ochorenia
- Odstraňuje svrbenie postihnutej pokožky
- Eliminuje menštruačné kŕče
- Eliminuje silné krvácanie
- Tlmí bolesť
- Pomáha pri nechutenstve do jedla
- Je skvelým bojovníkom proti depresií
- Pomáha pri suchom kašli
- Bojuje proti chorobám hrdla
- Je skvelým pri ochoreniach žlčníka a zlčových ciest
- Je veľmi účinný pri plesniach
- Zlepšuje odkašliavanie
- Je prospešný pri neurologických ochoreniach
- Napomáha látkovej výmene
- Je silným antioxidantom.
Na mnohé z týchto účinkov by sme sa mohli pozrieť trochu lepšie. Rastlina je vhodná najmä:
Bolesť žalúdka
Pamajorán je bylina, ktorá sa väčšinou používa ako súčasť lieku, ktorý bojuje proti bolestiam alebo rôznym problémom so žalúdkom.
Podporuje imunitu
V rastline sa nachádzajú dve dôležité látky a to kyselina rozmarínová a tymol, ktoré sú silnými antioxidantmi. Tieto antioxidanty sú uzko spojené s redukciou oxidačného stresu v tele. Voľné radikály sú totižto deštruktívne vedľajšie produkty bunkového metabolizmu, ktoré môžu spôsobiť rakovinu alebo iné vážne ochorenia. Ak pridáte pamajorán do vašej stravy, zlepšíte si váš imunitný systém a udržíte si tak vaše telo v bezpečí.
Pamajorán je antibakteriálny
Základnou vecou okrem podporovania imunity, je to, že má rastlina antibakteriálne vlastnosti. Tieto vlastnosti sú znova podporené dvomi látkami, ktoré sme spomínali vyššie. Tieto dôležité organické zlúčeniny môžu obrániť organizmus pred širokým spektrom baktérií, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť telo.
Zlepšuje zdravie srdca
Oregano je prirodzenou formou omega 3 mastných kyselín, čo je prospešný typ cholesterolu, ktorý zlepšuje srdcové zdravie. Navyše, tieto mastné kyseliny pomáhajú vyrovnať hladinu cholesterolu a znižujú zápal v kardiovaskulárnom systéme. Tým človek predchádza ateroskleróze, infarktu či mŕtvici.
Detoxikuje telo
Bylina je bohatá na živiny ako sú manán, vápnik, železo, vláknina či vitamínu K, čo z nej robí ideálnu rastlinu na detoxikáciu organizmu. Výskumy potvrdzujú, že oregano môže pomôcť funkcií pečene a urýchliť proces eliminácie toxínov.
Zvyšuje energiu
Zlepšením funkcie metabolizmu, vďaka vitamínom skupiny B, je telo omladené a plné energie. Zvýšenie krvného obehu v dôsledku prítomnosti železa a zvýšenej hladiny hemoglobínu pomáha úplne okysliť bunky a tým pádom má telo viac energie.
Vedľajšie účinky
Mnohých z vás zaujímajú určite aj vedľajšie účinky. V súvislosti s pamajoránom neboli doteraz zistené žiadne vedľajšie alebo negatívne účinky, ktoré by mohli človeku uškodiť. Treba si dávať pozor na to, aby ste so s ním neprehnali, ako pri každom prírodnom produkte, a negatívnych účinkov sa báť nemusíte. Z toho vyplýva, že rastlina je vhodná pre úplne každého v zdravom a primeranom množstve.
Počas tehotenstva a dojčenia by mal byť príjem oregana obmedzený alebo takmer žiadny.
Použitie pamajoránu obyčajného
Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok má rastlina všestranné použitie. Najčastejšie sa používa v kuchyni, v rôznych receptoch alebo v medicíne.
Použitie v kuchyni
Oregano sa hojne používa pri príprave jedál, typických najmä v:
- Talianskej kuchyni
- Španielskej kuchyni
- Gréckej kuchyni
- Mexickej kuchyni
Táto bylinka je dosť aromatická a skvelo sa hodí najmä ku paradajkám a všetkým jedlám z nich pripravených, zelenine, zemiakom, morským plodom, ale aj do polievok, gulášov, pod mäso, do šalátov, omáčok, syrových jedál, do jedál zo strukovín, rozličných plniek či do mletého mäsa. Odporúča sa najmä jeho kombinácia s čiernym korením a bazalkou.
Použitie v medicíne
Pamajorán sa dá použiť aj keď vás postihne chrípka, prechladnutie, tráviace problémy, dýchacie ťažkosti, migréna alebo iný druh bolesti.
Vaše skúsenosti
:D žiadne hnojenie a zalievanie , skôr odporúčam riadne ho ohradiť . V záhrade sa množí rýchlosťou blesku a vytlačí okolo seba všetky rastliny , hlavne tie nižšieho vzrastu. Je to naozaj silná rastlina ,ktorá sa pestuje sama :D
- maria, 44
My oreganový olej doma používame len v kuchyni. Používame ho len v studenej kuchyni, pretože má príjemnú chuť a v šalátoch alebo dressingoch ho veľmi dobre cítiť. Môj kamarát však tento olej používa najmä na masáž, pretože má uvoľňujúci efekt a takisto ja hydratuje pokožku a rýchlo sa vstrebe.
- Albert, muž